Gij, Jan Hyoens

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nadat geldgraaier, postjespakker, overloper, Erdogan-voetveeg en communicatiespecialist Siegfried Bracke eerst de socialistische kandidaat-burgemeester Tom Balthazar heeft getorpedeerd en in dezelfde beweging zichzelf en zijn hele partij heeft geruïneerd, mist onze voorzitter Wouter Beek de kans niet om verwoestend toe te slaan. Onderschat nooit een stakker met een brilleke.

In het kader van de verjonging van CD&V pakt hij in Gent uit met een lijsttrekster die net zo goed nu al in de burgemeestersstoel kan gaan zitten: Mieke Van Hecke. De révérende mère supérieure van het katholiek onderwijs. Dat was voor Lieven Boef er de lessen gewijde geschiedenis en de rozenkrans in de Mariamaand verving door het vrijdaggebed en de ramadan. De scoop over de Gentse lijst kwam weliswaar van De Morgen, maar die krant is al zo vaak verkeerd geweest dat ze toch ooit eens juist moet zijn.

Het is te hopen dat onze voorzitter minder handtastelijk is met deze lijsttrekster dan met de vorige. Inderdaad, juffrouw Sarah Claerhout is nog steeds in therapie na de schokkende ontdekking van het beest in Beek. Gaf eerst haar ontslag, trok het dan in, gaf het opnieuw, trok het een tweede keer in, nam ontslag uit de Kamer en uit de partij, en tot slot uit de Senaat waar ze niet in zat. Kon nog net gered uit de Coupure, waar ze was in gesprongen toen onze voorzitter haar als dank voor alle hem verleende diensten ‘psychologisch instabiel’ noemde.

Wij raden Beek af dat te beweren over Mieke Van Hecke, of hij kan zijn brilleke in de Leie gaan terugzoeken. Mieke heeft eerst Latijn-Grieks gestudeerd, en omdat ze dat te gemakkelijk vond, keerde ze het om en ging ze zich bekwamen in Grieks-Romeins. Alleen grepen boven de knie toegelaten, maar die volstaan ruim om een spriet uit Leopoldsburg zijn slechte manieren af te leren. En als ze het niet kan halen komt Etienne Vermeersch haar wel helpen, die is in zijn jeugd eerst bokser geweest en daarna jezuïet, met zulke lui discussieer je niet. Het is nog maar een paar weken geleden dat hij bij Luc Alloo met grote aanschouwelijkheid en nog groter genoegen uit de doeken deed hoe hij tot voor kort met een zweep zichzelf geselde. ‘Tsjak! Tsjak! Tsjak! Ge moet op de blauwe plekken slaan,’ raadde de professor de interviewer aan, ‘daar doet het echt pijn. En als ge er van tijd nog een brandende sigaret of bougie tegen houdt zeker.’

De professor heeft, zoals de talrijke lezers van Kaaiman al lang weten, misschien geen levensbeschouwelijke, maar alleszins een lichamelijke genegenheid opgevat voor de topvrouw van het concurrerende onderwijsnet. En wie de uitzending met Alloo heeft gezien, weet dat zijn fascinatie voor seks, gecombineerd met de gewelddadigheid die er door geestelijken is in gemept, zorgwekkend wordt. Sinds beiden op vraag van De Standaard een nogal onstuimig weekend samen hebben doorgebracht in Villa Stellenbosch, is die genegenheid omgeslagen in obsessie. De professor kapte in de Villa, ondanks ettelijke hartoperaties, eerst twee flessen cognac achterover zonder dat iemand ook maar iets aan hem merkte, greep dan zijn prooi vast en sleurde haar mee in een dolle farandole op het bedauwde gazon. En van de ene gedachte kwam de andere. Hotel Römantiek avant la lettre.

Dus Beek, als u met deze trekster dezelfde kunstjes probeert te flikken als met de vorige, hebt u in Gent wel een burgemeester maar zullen ze er in Leopoldsburg een andere moeten zoeken.

Lees verder