Gulle Griet

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

De Belgische regering stort, kondigde premier Sophie Wilmès tijdens een videoconferentie trots aan, liefst 27 miljoen euro in het door de Europese Unie opgerichte coronaonderzoeksproject. Daarna beloofde de Nederlandse minister-president 190 miljoen, de Zwitserse wachter 380 miljoen, de Franse president 500 miljoen, en de Duitse bondskanselier 525 miljoen. Waarna de Noorse premier zonder verpinken meldde dat haar land 1 miljard dollar geeft.

Ware het niet dat we in de politiestaat van Pieter De Crem sowieso niet meer buiten mógen komen, we zouden het van schaamte toch niet meer durven? 27 miljoen euro, dat is twee en een halve euro per Belg! Om de ergste ramp sinds de Spaanse griep en de regering-Verhofstadt te beteugelen. De Noren zijn met 5 miljoen, hoeveel is dan 1 miljard dollar per Noor? Altijd gevaarlijk voor een journalist, rekenen met getallen groter dan tien, maar wij gissen: 200 dollar. Zeker, het Noorse staatsoliefonds maakt elk jaar meer dan 100 miljard euro winst, iets meer dan het Belgische staatssteenkolenfonds, dus dan is 1 miljard ook weer niet zo gigantisch veel, maar het klinkt alleszins beter dan 27 miljoen. Waarom trouwens 27? Waarom niet 25 of 30, dat zijn nog ronde getallen? We mogen blij zijn dat ze geen 26.874.231,50 euro heeft aangeboden, dan was het helemaal een collecte met het missiebusje geweest.

Je hebt geen argument meer als andere landen zeggen: 'België staat laatste in de rij als ons onderzoeksteam met een vaccin op de proppen en de markt komt.' Gelukkig heeft dat consortium geen enkel nut meer. Het zou de EU niet zijn als ze ook hier niet hopeloos te laat kwam. Op minstens twintig plaatsen in de wereld zijn ze zo goed als klaar met een vaccin, al dan niet een werkend, en de kosten ervan worden simpelweg aangerekend aan de consument: u en ik, de enige twee die altijd de klos zijn als er betaald moet worden.

Bill Gates zou beter ook eens een vermogensbeheerder aanspreken, want nadat hij eerst 15.000 moleculen had geschonken aan het Rega Instituut in Leuven, gooit hij nu nog meer geld weg in dat EU-initiatief. Begint een beetje op Marc Coucke te lijken. Waarmee probeerde die zich laatst ook weer populair te maken? Mondmaskers. Dat kon toch niet zijn dat er niet genoeg mondmaskers waren, enfin. Twintigduizend zou hij er bezorgen. Er waren er wel vijftig miljoen nodig, dus die geste deed denken aan de 27 miljoen euro van Wilmès, maar je moet met iets beginnen. Of er uiteindelijk ook maar een van die Coucke-maskers geleverd is weten wij niet, en wie gokt op 'nee' heeft waarschijnlijk meer kans dan wie opteert voor 'ja'. Maar het was in elk geval genoeg om nog een keer als weldoener in 'De Afspraak' te mogen pronken, en de puinhoop die hij bij Anderlecht heeft aangericht te maskeren.

Anderlecht zeg, hoe zou het daarmee zijn? Is in alle stilte ook nog zijn belangrijkste twee sponsors kwijt. Heeft nóg altijd geen backs en geen spits. En bij de volgende jaarrekening past een waarschuwing '16+'.

Lees verder