Handyman

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Het grootste probleem van onze justitie is al jaar en dag hetzelfde: er is in onze gevangenissen plaats voor 7.500 gevangenen, terwijl er bij eenvoudige toepassing van de wetten minstens 750.000 thuishoren. En als het van Kaaiman afhing 7.500.000. Zodat het op het eind misschien gemakkelijker zou zijn enkel Kaaiman op te sluiten en alle anderen vrij te laten.

Dat zou ook passen in de politiek van onze minister van Loze Beloften Koen Geens. Hij schrapte eigenmachtig alle celstraffen onder drie jaar, daarna onder tien jaar, en vervolgens onder twintig jaar. En deed de koning nog ettelijke malen genade verlenen aan veroordeelden die zich tot het katholieke geloof bekeerden, of die zich op erewoord ertoe verbonden om na hun vrijlating voor Geens of zijn partij te kiezen. Op een avond keken wij naar ‘Het journaal’, was hij de mis gaan opdragen in de gevangenis van Merksplas! Tijdens de traditionele receptie nadien hoorden we een gedetineerde letterlijk aan de minister vragen hoe hij op hem kon stemmen. Geens: ‘Dat kan wettelijk niet, maar weet u wat? Stuur mij een brief.’

Ondanks al deze ingrepen komt er ook van zijn belofte om de gevangenispopulatie onder 10.000 eenheden te brengen, zijnde maar 2.500 meer dan waarvoor er plaats is, niets in huis van bewaring. Volgens de jongste cijfers van het Instituut voor de Criminalistiek, een vakschool voor dieven, overvallers en fraudeurs van algemeen recht, zijn het er nog altijd 10.305.

De minister heeft geen tijd meer, te druk met het uitbetalen van de Arco-spaarders en met het als derderangs clown opdraven in vermoedelijk humoristisch bedoelde promotiefilmpjes. Als hij niet de vele gebreken van het amateurtoneel etaleert in clips voor ‘De slimste mens ter wereld’, komt hij wel in een blauwe overall en met een pet op het hoofd als monteur uit een lift gestapt om twee kibbelende buren terecht te wijzen: ‘Zeg jongens, zal het gaan, ja? Ik heb de lift juist gerepareerd. En ge moet niks betalen, het geld komt uit het reservefonds.’ Daarna drong hij onder het doorzichtige voorwendsel ‘Zal ik u even helpen mevrouw?’ het appartement van de vrouw van de twee ruziemakers binnen, en van gespecialiseerde websites weten we wat er gebeurt als de repairman met een housewife alleen wordt gelaten.

Dat spotje diende ter promotie van de nieuwe wet over het mede-eigendom, die hij tussendoor ook nog schijnt geschreven te hebben. Of het Grondwettelijk Hof en de Raad van State zich al over die wet hebben uitgesproken, weten wij niet. Denkelijk niet, anders was ze wel geschrapt. In elk geval zouden wij voorzichtig blijven, mochten wij mede-eigenaar van een flatgebouw zijn. Op zijn website staan bij dat tamelijk onnozele filmpje twee reacties. De eerste is van een zekere Melissa Rainchild: ‘Wat een super idee, Koen Geens (himself) die in de video speelt. Kijk es, DAT is een minister die vooruitgang boekt! Hij is z’n belastinggeld meer dan waard! Minister Geens is echt wel schattig, zo met die werkplunje en pet.’

Kunnen de kabinetsmedewerksters van Geens in de toekomst alstublieft een wat spitsvondigere schuilnaam bedenken dan Melissa Rainchild? De tweede reactie is van Gust Verwerft.

Lees verder