Hercule Plateau

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Er zijn door de geschiedenis heen veel moorden gepleegd, te veel vinden zachtaardigen, maar bij geen enkele moord waren zoveel tussenpersonen betrokken als bij de Kasteelmoord in Wingene. Dat moet een kmo van een man of vierhonderd geweest zijn, die allen enthousiast meegeholpen hebben bij de planning, de voorbereiding en uiteindelijk de uitvoering van de moord op Stijn Saelens. Al staat nog niet eens vast dat ‘moord’ de juiste juridische kwalificatie is. Hij is dood, dat wel.

De feiten zijn bijna vier jaar oud, en nog elke week houden de speurders een nieuwe Hollander aan die als tussenpersoon zou hebben gefungeerd. De ene heeft het moordwapen geleverd, een tweede heeft het geladen, een derde zorgde voor de auto, een vierde voor het zeildoek waarin het lijk werd gewikkeld, een vijfde voor de schop waarmee het graf voor de deur van de chalet van Pierre Serry is gegraven, een zesde voor de gsm’s, een zevende voor de balpen waarmee... De helft van hen is intussen een natuurlijke dood gestorven, enkelen zijn op hun beurt vermoord. Per tiende Hollander die wordt gearresteerd, vliegt dokter André Gyselbrecht in de gevangenis. Waar een verontwaardigde meester Johan Plateau hem dan weer uithaalt.

Tiens, zou Sven Mary... Kan dit? Zou meester Sven Mary in deze zaak géén cliënt hebben? Is dat wettelijk? Als hij er wel een heeft, kennen we in elk geval de dader. Eens kijken op de lijst met advocaten, die door de jaren heen wel enkele veranderingen heeft ondergaan. Hier zie: meester Van Steenbrugge. Voor één keer is zijn cliënt de dans ontsprongen: hij is al overleden.

Dag meester Vermassen, dat kon ook niet missen. Heeft zich teruggetrokken als advocaat van dokter Gyselbrecht omdat hij tot zijn verbazing ook al advocaat bleek te zijn van diens dochter, zijnde de weduwe van slachtoffer Stijn Saelens van wie hij overigens ook de raadsman was. Jef had in haar naam al een eis tot schadevergoeding tegen haar vader ingediend die hij de dag nadien in zijn eigen bus vond. Johan Plateau heeft de verdediging van de hoofdverdachte dan maar overgenomen en doet daar publicitair een uitstekende zaak aan. Weinig advocaten krijgen een cliënt zo vaak vrij als meester Plateau dokter Gyselbrecht.

Wie hebben we nog? Meester Rieder! Vaneigens. Hij verdedigt Pierre Serry, de enige verdachte die tijdens het onderzoek nog nooit is vrijgekomen, zonder twijfel een procedurefout.

Daarmee is de bende van de bende Aquino al bijna compleet, zonder die Hollandse heks dan, maar nog altijd geen Sven...

HOLA! Ho! Een zucht van verlichting, hier is hij toch: Sven Mary is advocaat van de Limburgse autoverkoper Johnny Vanlingen, die de wagen waarmee het lijk van het slachtoffer werd vervoerd eerst zou hebben geleverd en nadien doen verdwijnen. Die rijdt nu ergens als ceremoniewagen rond in Plovdiv of Charkov. Volgens een artikel uit het archief zou meester Mary voor de Brugse raadkamer hebben onthuld dat zijn cliënt niets met de zaak te maken had: ‘Het gerecht moet zich maar eens afvragen of de aanwijzingen tegen mijn cliënt ernstig zijn, en of ze wel voldoende zijn om hem verder aan te houden.’

Dat vroeg het gerecht zich inderdaad af, waarna de aanhouding van Vanlingen werd verlengd. Die dag werd wel dokter André Gyselbrecht vrijgelaten.

Lees verder