Het High Verdiep

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Ook een blinde kan er niet naast kijken: sinds Annick De Ridder in het schepencollege zit, is de drugshandel in Antwerpen in de pre-bloedbadfase beland. Raar geurtje ook, in het stadhuis.

Als havenschepen heeft Annick het verschepen en verslepen van containers vol cocaïne en andere roesmiddelen onder haar bewind, en het heeft geen drie maanden geduurd of de granaten, shrapnels en brisantbommen vlogen in het rond. Vooruitlopend op het nieuwe Klimaatplan van Groen worden auto’s in brand gestoken, huizen afgebroken, scholen opgeblazen, confiseries geplunderd. Gelukkig is er geen synagoge in die buurt of Claude Marinower was al komen dreigen met het nakende vertrek van de diamantsector, wat een gigantische klap zou zijn voor onze fiscale inkomsten. Misschien kan de liegende leider zijn goede vriend en deskundige Eric Van der Paal als intendant aanstellen?

De plaag van de drugshandel kan op twee manieren worden afgestopt. Er is de methode-Van Besien: laat iedereen gerust, en de wijkagent zal wel een klapke gaan doen met de mannen als er overlast dreigt. Drastischer is de methode-Duterte: elke drugsdealer aan de galg en elke drugsgebruiker twintig jaar in de gevangenis. Deze werkwijze werd ook aangeprezen door Pa Back. Je moet de gebruiker aanpakken, niet de internationale netwerken van fournisseurs want daar krijg je toch geen greep op.

Wil je de prostitutie uitroeien, stel nu even, probeer dan niet om pooiers en hoeren te slim af te zijn, maar schrijf elke avond in de rosse buurt de identiteit van de klanten op, ga ze de dag nadien bij hen thuis ondervragen, zo rond etenstijd als vrouw en kinderen mee aan tafel zitten, of val hen met veel gedruis overdag lastig op hun redactie. Het zal gauw gedaan zijn met die vieze manieren. Zo ook met drugs: draai elke roker, snuiver en spuiter in de doos, en het probleem verdwijnt vanzelf.

Helaas betreden we hier het terrein van minister van Loze Beloften Koen Geens, en dan geeft de grootste optimist het op. De kwestie is eenvoudig en is op deze plaats al vaker belicht: er horen in ons land bij een oppervlakkige toepassing van de wetten minstens 750.000 criminelen in de nor, maar er is slechts plaats voor 7.500, en er zitten er al 10.500 vast. Dit hoewel de minister van Loze Beloften iedereen die tot minder dan drie jaar was veroordeeld, heeft vrijgelaten. Daarna iedereen die tot meer dan drie jaar was veroordeeld. En tot slot iedereen die tot exact drie jaar was veroordeeld. En nog is het aantal gevangenen nauwelijks gedaald.

Zijn uitganspunt was dan ook verkeerd, zoals gewoonlijk. De gevangenispopulatie moet niet dalen maar stijgen, en dus ook de gevangeniscapaciteit. Maar onder deze keurigepraatjesmaker is er niet één cel bij gekomen. En van de 7.500 cellen die er al waren, sinds een eeuw of drie, staan er 3.250 op instorten en 4.250 op invallen. Maar, zo sprak de minister van Loze Beloften deze week krachtig, er zal 750 miljoen euro voor Justitie bij komen of hij wil in de volgende regering geen minister van Loze Beloften meer zijn. Waarmee het nu officieel is: er komt geen 750 miljoen euro bij voor Justitie.

Naar wij lezen zijn rond de Noorderlaan bendes elkaar aan het bestoken om te verhinderen dat ze zouden klikken bij het gerecht. Zo, dan kennen we meteen de echte oorzaak van al het geweld: de wet op de Spijtoptanten. Van Peerke.

Lees verder