Het signaal

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nooit in haar hele geschiedenis haalde de katholieke partij een slechter resultaat dan onder het bevlogen leiderschap van Wooter Beek. Nooit in haar hele geschiedenis haalde de socialistische partij een slechter resultaat dan onder het bevlogen leiderschap van Fake Mail John. Een onnadenkende zou nog denken dat nooit in hun hele geschiedenis de katholieke en de socialistische partij een slechtere voorzitter hadden.

De ene kreunt onder de erfenis van Johan Van Hecke, de rat die twintig jaar geleden eerst de CVP naar de ondergang leidde, dan in Zuid-Afrika ging potverteren op kosten van de EVP en dus van u, vervolgens laffelijk overliep naar Open VLD om ook daar meer klap te lopen dan uit te voeren, daarna in Centraal-Afrika ging potverteren op kosten van Aldi en dus opnieuw van u, en tussendoor beste maatjes werd met een paar massamoordenaars en gediplomeerde folteraars. Het was Van Hecke, geïnspireerd door visionaire denkers als Luc Huyse, die de banden tussen de partij en de christelijke zuil opblies, een fatale vergissing waarvan de gevolgen vandaag schrijnend zichtbaar zijn.

De andere kreunt onder de erfenis van Johan Van de Lanotte, de grote staatsman die twaalf jaar geleden niet alleen de sp.a naar de ondergang leidde, maar heel paars II. Met als onbedoeld gevolg dat de ultieme ramp bij CD&V enkele jaren werd uitgesteld, en vandaag net iets minder erg lijkt dan die bij de sp.a, die haar zuil al langer kwijt is. Bestaat de Gemeenschappelijke Actie nog?

Die eclatante nederlaag van Vande Lanotte in 2007 was een van de grotere in de Belgische politiek. Daarbij dienen we andermaal te wijzen op het verschil tussen procentpunt en procent, want omdat journalisten dat eerste woord te lang vinden, stellen ze met het tweede de verkiezingsresultaten steevast vertekend voor. Zo had de sp.a in 2003 onder Steve Stevaert 24 procent, en één verkiezing later onder Vande Lanotte 16 procent. ‘Een verlies van 8 procent’, heet het dan gemakshalve, maar dat is niet juist: het is een verlies van 8 procentpunten, maar van 33 procent want Van de Lanotte verloor 300.000 stemmen van de 900.000 van Stevaert.

Toegegeven, met procentuele verschillen krijg je een al even vertekend beeld, want wie van 1 naar 2 procent stijgt, zal de grote winnaar zijn met 100 procent. Trouwens: als hij nadien terug van 2 naar 1 zakt, verliest hij maar 50 procent. Maar deze manier van vergelijken is wel nuttiger voor wie graag zout in wonden strooit: Kaaiman! We lijsten even de procentuele verschillen op tussen de verkiezingen van 2019 en van 2014 voor het Vlaams Parlement, van grootste winnaar naar grootste verliezer:

Vlaams Belang: + 215,1 %

PVDA: + 112,6 %

Groen: + 17,2 %

Open VLD: - 6,4 %

N-VA: - 21,5 %

CD&V: - 24,2 %

sp.a: - 26,9 %

Ziezo. En nóg komt niemand in de buurt van Vande Lanotte met zijn 33 procent. De koning mag vandaag niet aarzelen: formateur!

Lees verder