Hopeloosstraat

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nooit zag iemand een naargeestiger interieur dan dat van Kris Peeters aan de Schelde. Het is de lezer bekend dat de federale oppositieleider eens te meer van een lumineus verkiezingsidee was bevallen. Deze keer geen Jood, maar een uitnodiging aan de fotograaf van Het Laatste Nieuws om zijn pied-à-terre op Het Zuid eens in de krant af te drukken. Dat in een poging de kiezers voor te liegen dat hij daadwerkelijk in Antwerpen woont, en geen domiciliefraude pleegt zoals iedereen gelooft.

Mislukt. Je kunt even goed druipend van het bloed, met het mes in de hand, over het lijk gebogen staan en tegen Professor T. zeggen: ‘Ik heb het niet gedaan.’ Daarmee leid je niet eens Ella Leyers om de tuin. Er zijn meer tekenen van leven op Mars dan in de flat van Peeters. Nu ja flat, een schaars bemeubelde studio.

Om het nóg pijnlijker te maken ging Het Laatste Nieuws de week erna op bezoek bij Hilde Crevits en haar man! Die toevallig ook Kris heet, ons Heerke durft er soms wat mee te rammelen. Ook bij dat interview een breedhoekfoto van het interieur. Wat een rommelkot. In geen vijf maanden gestofzuigd of gedweild. Lege pizzadozen lagen kriskras over de vloer, tussen half leeg gevreten frietzakken, kartonnen frikadellenbakjes, en gecrushte blikjes Fanta. Een halfvol glas rode wijn schurkte aan tegen een halfleeg glas witte wijn. Twee televisie- en drie computerschermen flikkerden naast een reusachtige homecinema en een postuurke van Onze-Lieve-Vrouwke. Een tiental boeketten snijbloemen, van schoolhoofden met acute logistieke noden, vochten in een gediversifieerd assortiment siervazen om de aandacht van de minister.

Vuile en nog vuilere kleren slingerden in het rond. Kinderen schenen af en aan te lopen. Enkele kangoeroewoningbejaarden zaten in een zetel te suffen boven hun derde aperitiefje. Twee katten en een hond hadden een dispuut over wie in het zonnetje mocht liggen. Een pan botermelk sudderde op het vuur achter een stapel dampende pannenkoeken. ‘Pete Seeger Sings’ lag klaar om de ‘Greatest Hits of Joan Baez’ af te lossen. Een reep chocolade was voor de helft verorberd, van een pak Lotus-speculaas bleven twee koekjes over.

Op de voorgrond van die stortplaats straalden Kris Devolder en Hilde Crevits, die ofwel iets stouts van plan waren ofwel het net hadden gedaan. Haar lelijke bloemetjesbloes al, of nog, gevaarlijk ver van haar schouder geschoven. Op zijn T-shirt reclame voor Jack Daniel’s, als opkikker voor wat nog moest komen of als afkicker voor wat al was geweest. Kortom: een gelukkig koppel in een knusse thuis.

Honderdtwintig kilometer verder in de Goedehoopstraat liet de CD&V-laajsttrekker, net terug van een taxirit naar zijn krantenwinkel, zich in zijn desolate cel op een IKEA-stoel aan een lege IKEA-tafel vallen, sloeg Het Laatste Nieuws open, en kreeg een dreun op zijn neus waarvan hij een week later nog niet hersteld was. Kop boven de Torhoutse tortels: ‘Pizza om middernacht, met liefde bereid: alles kits ten huize Devolder-Crevits.’

Wat miste Kris Peeters plots Duffy.

Lees verder