In het meer

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Op zoek naar een betaalbare woning? George Clooney verkoopt de zijne. Aan het Comomeer, mooi uitzicht, 90 miljoen euro slechts. Villa Oleandra heet het huisje, stromend water op alle etages, centrale verwarming, carport, vernieuwde keuken met ingebouwd Nespresso-apparaat, kleine maar verzorgde tuin met vermoedelijk enkele oleanders.

De George is het beu dat iedereen halt houdt bij zijn woonst en onbeschaamd foto’s staat te maken. Paparazzi, maar ook gewone toeristen.

Siegfried Bracke! En Gui Polspoel. Toen ze nog beste vrienden waren. Vóór de overstap van Bracke van sp.a naar N-VA, vóór de affaire-Pol Van Den Driessche, en vóór Marina Bracke-Nuyts Polspoel botweg schrapte van de gastenlijst op een verjaardagsfeestje voor haar man.

‘Beste vrienden’ was ook de naam van een vreselijk programma van Bruno Wyndaele, die het woord queeste weer in het Vlaamse idioom drong en schijnbaar verstandige prominenten ertoe bracht zich als onnozele kinderen te gedragen bij infantiele spelletjes in het buitenland.

Zo namen Karel De Gucht en Dirk Sterckx het in Portugal op tegen Jacques Vermeire en Gilles De Bilde. Dat leidde bijna tot een catastrofe toen Karel in Fatima aan het stuur van een barstensvol pelgrims geladen toeristentreintje een gevaarlijke helling af raasde om toch maar eerder dan De Bilde te arriveren bij de basiliek van Onze-Lieve-Vrouwke. Daar zou Bruno de winnaar van de dodenrace een extra tip geven in de queeste naar wij zijn vergeten wat, iets met de Tempeliers. Ook toen had Karel al een hekel aan verkeersborden, hij negeerde ze allemaal. En droeg een rode broek!

Nooit vergeten wij Willy Steveniers, die op een rotspunt 90 meter boven de Egeïsche Zee stond, na enige aarzeling ‘Kust allemol manen toeter’ riep, en de diepte in dook. Terwijl Bruno denkend aan de kijkcijfers stond te grijnzen, belde Pieter Loridon in paniek de hulpdiensten: ‘He cannot swim. And he is sixty-eight.’ Andréke Vermeulen en Paul D’Hoore op Cyprus tegen Tanja Kloek en Karen Damen, daar spreken de Cyprioten nog van.

In dezelfde serie figureerden dus Bracke en Polspoel. Speelden tegen Tanja Dexters en Ann van Elsen. Eén van de hoogstaande opdrachten: een foto maken van het tuinterras van George Clooney.

De Belgische Kamervoorzitter, je bent beschaamd het te vertellen, ging eerst vergeefs aanbellen, probeerde dan zonder succes over de muur te klimmen, klauterde in een boom aan de overkant van de straat, en stal uiteindelijk een gammele roeiboot die op het Comomeer lag te dobberen.

Wat volgde, was hilarisch. Bracke, zo rood als een tomaat, roeiend alsof zijn leven ervan afhing. Polspoel, die het spel minder fanatiek opnam, genoeglijk een sigaretje rokend achterin, broedend op zijn eigen queeste die erin bestond een van de twee tegenstandsters, liefst alle twee, ’s avonds in zijn ledikant te krijgen.

Vijf minuten later meerde Bracke aan de voet van Villa Oleandra aan, sprong aan wal, en stormde een trapje naar de tuinpoort op. Daar werd hij onder vuur genomen door een bewaker die jammer genoeg niet te best kon mikken.

Terwijl Bracke de struiken in dook en door het gebladerte weer naar beneden kroop, zag hij dat Gui Polspoel intussen was overgestapt in de boot van Tanja Dexters. En de roeispanen had meegenomen.

Lees verder