Jazz Bilzen

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Is hij het kwijt of is hij het niet kwijt, de liegende leider? Lastige vraag. De ene dag denken wij van wel, de andere van niet. Na vorige zondag weer van wel.

Hoe is het mogelijk vooraf niet in te schatten wat het gevolg zal zijn als je met alle partijbonzen - hijzelf, Jambon en Zuhal, en Theo moet ook nog gepasseerd zijn - met een leger camera’s op de hielen naar de wekelijkse markt in Bilzen afzakt? En samen met die camera’s na vijf minuten weer verdwijnt? Was er van het hele legioen klaplopers, officieel adviseurs, dat met uw dotatie wordt betaald niemand die inzag dat zoiets een averechts effect heeft? Dat de mensen zich meer beledigd dan vereerd voelen als ze dat ongenode circus plots op hun markt zien neerstrijken?

Dat soort grapjes kunnen ze in Bilzen al niet meer smaken sinds de dag dat de ridders van de Teutoonse Orde onverrichterzake terugkeerden van hun kruistocht naar Jeruzalem en het beest wat kwamen uithangen. En sinds een caractériel als Herman van Rijkel de landcommanderij van Alden Biesen bestierde. Camiel Huysmans was van Bilzen. Luc Appermont. Julien Schoenaerts, naar wie zelfs een plein is genoemd, dat kan de Matthias niet zeggen, al heeft die met Pia Miller een aanvaardbaar alternatief. De Nederlandse protestzanger Armand heeft ooit opgetreden in Bilzen. Arriveerde in een Jaguar met chauffeur, trok achter het podium zijn dure maatpak uit en een vuile jeans aan, en zweepte vijf minuten later alle rebelse hippies en ander werkschuw tuig op met ‘Ben ik te min?’. Na hem volgde Procol Harum.

Echte Bilzenaren hebben een zesde zintuig voor komedianten en daarvan kregen ze er in de aanloop naar de herverkiezingen van vorige zondag dus een hele stoet op bezoek. De N-VA heeft nu aan den lijve ondervonden hoe eigen Bilzen is: drie van de zes zetels die ze in oktober nog behaalden kwijt. En ze waren al van tien naar zes gezakt. Goed gezien, hoor, van de marketingboys.

Nee, het was geen fijn weekend voor de liegende leider, die niet meer weet hoe hij de Vlaams Belangers moet lozen omdat ze met alles wat hij voorstelt akkoord gaan, en die voor de zoveelste keer in het openbaar werd aangevallen door zijn eigen broer, in een interview met Bart Brinckman in De Standaard. Dat waren dan in één klap drie instanties die hem slechtgezind zijn en met wie hij terecht niet meer wenst te spreken. Vergeleken bij de twee De Wevers waren Kaïn en Abel gezworen kameraden, bloedbroeders die elkaar door dik en dun steunden.

Volgens Bruno, de jaloersere van de twee Weverkes, rijdt de N-VA al jaren voor de beter verdienende Vlamingen en is ze op sociaal vlak een hardvochtige partij die geen lans wenst te breken voor de zwakkeren in de samenleving. Ze heeft daar op 26 mei een geweldige prijs voor betaald. ‘En dan doet mijn broer nog of hij die verkiezing heeft gewonnen’, wond Wever de Oudere zich op. ‘Hij kon vroeger al niet tegen zijn verlies.’

Van je familie moet je het hebben. Gelukkig houdt die zuster uit Wallonië zich verre van de media, typisch voor een vrouw. Het schijnt dat zij voor de PTB heeft gestemd, maar daarvan hebben we geen officiële bevestiging kunnen krijgen.

Lees verder