Jeunesse dorée

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Van Cauwelaert & Zinzen zetten dezer dagen meer dan één toon. Halen met gemak 170.000 kijkers, om middernacht op Canvas! Ruim het dubbele van ‘Sex Tape’ met Goedele Liekens op hetzelfde moment. Een mens mag er niet aan denken dat een of andere programmagoeroe die twee succesformules samenvoegt.

Wat je altijd krijgt als een nieuw format aanslaat, is copygedrag. Op VTM: Jambers. Leeftijdsloos, maar volgens een botscan de zeventig voorbij. Het levende bewijs dat de gerechten van Pascale Naessens er misschien niet lekker uitzien en het denkelijk ook niet zijn, maar wel de gezondheid en de strakke lijn ten goede komen. Levensverlengend, voor wie daarnaar zou streven. In de eerste aflevering was te zien hoe Paul in de Goedehoopstraat niet binnen mocht! Moest beneden blijven staan, toen kwam ‘den andere’ met de vuilniszakken naar buiten! En trokken ze de stad in. Maar wanhoop niet, die scène is een paar weken geleden opgenomen, Jambers heeft zich er vorige zaterdag toch binnen gewrongen, met geweld. Dat ziet u een van de volgende avonden.

Op Kanaal Z: Polspoel. Straks is de hele BRT-nieuwsredactie van de jaren tachtig weer actief. Ze waren het al in ‘Dank dat u bij ons was’, waar ze unisono toegaven dat ze in hun tijd een troep zelfingenomen eikels waren. Iets wat toenmalig administrateur-generaal Paul Vandenbussche altijd heeft beweerd, maar dat was toen een conservatieve zak. Hij had het een jaar of dertig eerder in de gaten dan de betrokkenen zelf, wat de vaststelling bevestigt. Polspoel verzorgt nu in zijn eentje het lange weekendinterview omdat Veronique Goossens jammer genoeg is opgestapt. Is bij Belfius ‘chief opinion leader’. Wie weet wat dat betekent, mag het zeggen. Dat interview zit in de weekendloop van Kanaal Z, van vrijdagavond tot maandagnamiddag. Als ze vergeten op de knop te drukken tot donderdagvoormiddag. Afgewisseld door Philippe Quatennens die ‘Top Gear’ speelt en met zijn fleetsende Fleet TV enigszins afwijkt van het zenderprofiel.

Vorige zaterdag zat Paul De Grauwe bij Polspoel: wéér twee zeventigers, het is een plaag. De professor bekende dat hij nog nooit heeft gesproken met mensen die voor de brexit zijn. Hij komt alleen in contact met studenten en confraters van de London School of Enocomics. Daar zijn ze allemaal tegen de brexit, de LSE is nu eenmaal een Europees georiënteerd instituut, dixit De Grauwe. ‘Maar wat hoort u bij de bakker of de slager?’ insisteerde Polspoel, die zich misschien wel met een goed glas of een hupse blondine in het riet wil laten sturen, maar niet met een kluitje. De Grauwe kwam nooit bij de bakker of de slager, wat de warrigheid van zijn economische theorieën mee kan verklaren.

Toe maar. Dat wordt al jaren opgevoerd als brexitspecialist, dat schrijft er columns over, zij het in De Morgen, dat geeft betaalde lezingen, en biecht dan op dat het nooit spreekt met mensen die de meerderheid uitmaakten in het meest besproken referendum van de eeuw. Wij zouden vroeger geconcludeerd hebben dat ze zo een pias alleen op de VRT-nieuwsdienst ernstig nemen, in de afdeling Vos & Vis & Van Steenbrugge, maar op Kanaal Z dus ook.

Wie graag eens 70-minners aan het werk ziet of aan het woord hoort, kan enkel nog terecht op Ketnet of Studio 100 TV.

Lees verder