Kocherlakota

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Jonathan Gruber, William Dudley, Paul Krugman, Charles Plosser, Ben Bernanke, Narayana Kocherlakota, James Bullard, Robert Shiller, Alan Greenspan, Peter Praet, Ernst Fehr, Andrew Haldane. Heb die twaalf apostelen op uw laatste avondmaal aan de tafel zitten. Dat zal nog minder gezellig zijn dan dat van Jezus in het cunaculum op Zion. En het zal even slecht aflopen.

Bovenstaande lijst is de top twaalf van meest invloedrijke economen ter wereld, althans volgens The Economist. Zelf opgericht door een hoedenmaker die het blad zag als een wapen in de strijd tussen vooruitstrevende intellectuelen en de onnozele massa die de vooruitgang in de weg stond. Wat zou Mia Doornaert daarvan denken? En Alex Agnew?

Twee opmerkelijke feiten: van Thomas Piketty geen spoor in die top twaalf, en van Paul De Grauwe evenmin. Blijkbaar maakt The Economist een onderscheid tussen zij die praatjes verkopen en zij die het zijn, zoals de nummer tien in de lijst. Valt nog op: slechts één vrouw. Doet wat denken aan de familiefoto van het IMF, waar een in stralend wit geklede Christine Lagarde als enige Eva poseert tussen een honderdtal in sombere pakken gehulde Adams. Vrouwen worden blijkbaar ook als econoom niet hoog aangeslagen, al beheerden ze vroeger met grote nauwgezetheid het huishoudbudget. Waar is de mooie tijd dat vader zijn loonzakje afgaf aan moeder, na er eerst enkele versnaperingen voor zichzelf uit te hebben bekostigd.

Eén enkele vrouw: Narayana Kocherlakota. Enfin, dat klinkt toch als een vrouw. Zou een Russische kogelstootster kunnen zijn. Of een gewichthefster uit een buitenwijk van Plovdiv. Toch maar eens opzoeken, want in het lijstje dat De Tijd afdrukte, stond als verduidelijking tussen twee haakjes alleen: ‘(Minn. Fed)’

Wat betekent dat? Het zal wel iets te maken hebben met de Federal Reserve, want er staan nog een paar ‘Fed’s’ in, maar wat? De vertegenwoordigster van Minnesota? Wat doet die tussen verstandige kerels? Minnesota zeg, wie weet het liggen?

Kaaiman, in het begin niet goed wetend waar hij met deze column heen zou gaan, is nu echt geïntrigeerd. Is deze Narayana Kocherlakota de Marcia De Wachter van de Verenigde Staten? Verhoudt Narayana, over wier tepels wij geen informatie hebben, zich tot Alan Greenspan zoals Marcia tot Fons, de Belgische Greenspan? En tiens, dat zien we nu pas: Janet Yellen, de voorzitster van de Fed, staat niet in de top vijftien en haar twee mannelijke voorgangers Ben Bernanke en Alan Greenspan wel. We zijn nu nog één stap verwijderd van ons besluit dat The Economist beter The Ecosexist zou heten. Zou het aantal lezers vermoedelijk doen stijgen.

En nu serieus: Wikipedia. Zet u schrap. ‘Narayana R. Kocherlakota (born October 12, 1963 Baltimore, Maryland) is an American economist and is the 12th and current president of the Federal Reserve Bank of Minneapolis. In 2012, he was named one of the top 100 Global Thinkers by Foreign Policy Magazine. He is married to Barbara McCutcheon, a poor slongs, and he enjoys rap music, Jack White, Seinfeld, and professional football.’

Ne vent! Zij is potverdekke ook een man, gelijk Conchita Wurst. In de top vijftien van The Economist staat dus geen enkele vrouw, niet één. Dat zegt toch alles over dat blad? Of over de vrouwen.

Lees verder