La vache qui rit

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Er waren er al die ze ‘by’ the pussy grabden, nu zijn er blijkbaar ook die ze ‘in’ the pussy grabben. Tot de laatste categorie viespeuken behoort Joke Schauvliege. Op zowat alle nieuwssites vorige week: ‘Schauvliege stak gisteren de handen uit de mouwen en… in de vagina van een koe.’

Waarom ze dat deed, stond er niet overal bij, wel een foto en een filmpje. Wij hebben trouwens een vaag vermoeden dat geroutineerde veefokkers niet spreken over ‘de vagina van een koe’, maar hoe ze dat ding dan wel noemen, wensen wij niet op te zoeken. Er staan al genoeg vulgaire woorden in onze rubriek ‘Ondernemen & Beleggen’. Ebitda bijvoorbeeld.

Het verontrustende geval van bestialiteit deed zich voor, onder de auspiciën van de Boerenbond nota bene, op een veebedrijf in Boekhoute. Waar ze het duidelijk niet zo nauw nemen met de zedelijke opvoeding van hun veestapel. Of van hun gasten. Nu is Joke Schauvliege wel minister van Landbouw en zijn verkiezingen op komst, toch kunnen wij ons niet herinneren dat de talrijke ministers van Landbouw uit onze jeugd zich tot dergelijk obsceen gedrag leenden. Toch niet overdag, iedereen kent Boer Bavo. En al zeker niet met een leger persfotografen en cameralui als getuigen.

Paul De Keersmaecker met zijn arm in de…? Nee. Daarvoor schiet de fantasie tekort. De arm van De Keersmaecker zat in een kraaknet en kreukvrij driedelig maatpak, en kwam daar alleen uit ’s avonds, bij ’t slapengaan. Albert De Vleeschauwer! Op onoorbare handelingen met een koe heeft men de baron nooit betrapt. Wat hij wel deed, was de troeven van Belgisch Congo ter beschikking stellen van Winston Churchill. Zonder meneer Albert hadden de geallieerden nooit de oorlog gewonnen, dat is wat anders dan Joke Schauvliege, nee? Daarbij zinkt de vergunning voor het beleveniscentrum van Noplace Bart in het niet.

Graaf Charles Albert Ferdinand Gobert d’Aspremont Lynden. Zijn arm in de…? Jamais. Henri de la Barre d’Erquelinnes? Je zou zeggen: als er aberraties plaatsvinden, is het in die kringen. Maar ook hier nee. Herman Van Rompuy is nog een paar weken minister van Landbouw geweest. De eerste die ons een foto kan bezorgen van Herman met zijn arm in de…

We moeten een beetje ernstig blijven. Wie doet zoiets? Met die Schauvliege is iets ernstigs mis. Dat werd voor het eerst duidelijk toen ze lang geleden samen met Jo Vermeulen van de Antwerpse SP optrad in ‘De laatste show’, in de befaamde rubriek ‘Jo en Joke’. Het werd nog duidelijker toen ze met een petitie Jean-Luc Dehaene wou overhalen om in 2003 toch mee te doen aan de federale verkiezingen, en dat met de door wat we nu weten dubbelzinnige slogan: ‘Dehaene erin!’ Maar Dehaene stak zijn arm nooit in een rund, hij klom er liever op. Ondanks het gesmeek van Joke hield hij het bij de laatste plaats bij de opvolgers, en maakte één jaar later bij de Europese verkiezingen als lijsttrekker glorieus gehakt van Guy Verhofstadt: dubbel zoveel stemmen.

Joke Schauvliege woont in Ertvelde.

Lees verder