Lijntje snuiven

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Wie heeft zich met die Samen-saga het belachelijkst gemaakt? Niet gemakkelijk. Hopelijk komt niet aan het licht dat sp.a’ers Dag Allemaal hebben getipt, of John Crombez is hors concours. Hij moet dan publiekelijk zijn excuses aanbieden aan Marc Descheemaecker, die hij in twee afleveringen van ‘Terzake’ valselijk beschuldigd heeft.

In afwachting is Wouter Van Besien topfavoriet. Wie wil zo’n sukkel als burgemeester van een wereldstad? Die wil je toch niet eens in het districtsbestuur, of als plaatselijk agent van de mutualiteit? Meyrem Almaci is een te duchten outsider, als verantwoordelijke voor het debacle van de kartellijst. Tegen alle waarschuwingen van verstandigere partijleden in, en tegen de aanwijzingen van een peiling in, drukte ze een beslissing door die na minder dan drie maanden een ramp bleek. In een normale partij stapt iemand die uit koppigheid zo’n flater begaat op.

En er is natuurlijk Tom Meeuws. Er hebben zich al veel hovaardige externen mispakt aan de politiek, maar deze slaat alles. En één ding staat vast: van die klacht wegens morele en psychologische schade tegen De Lijn komt niets in huis. Om daar helemaal zeker van te zijn zou hij nog meester Van Steenbrugge als advocaat moeten nemen. Met welk succes kwam die vorige week weer in het nieuws? Oh ja, het protest van een inderhaast opgericht groepje Brugse supporters tegen ontoelaatbare overheidssteun bij de bouw van de Ghelamco Arena in Gent. Blijkt al een jaar geleden naar de vuilnisbak verwezen door de Europese Commissie wegens ongegrond, slecht geformuleerd en nog slechter beargumenteerd, maar in de programma’s van de VRT-nieuwsdienst, het gratis propagandakanaal van meester Van Steenbrugge, hadden we daar al die tijd niets over vernomen. Er moet een gevangenisstraf staan op het in de media luidkeels aankondigen van juridische stappen en die vervolgens niet zetten. Als Meeuws toch een klacht indient, hij heeft bewezen er dom genoeg voor te zijn, zal het parket een onderzoek openen, is het gedaan met de voordelen van de beruchte dading tussen hemzelf en De Lijn, en dreigen nog meer onfrisse zaken aan het licht te komen. Roger Kesteloot zal het niet kunnen tegenhouden.

Kesteloot is ex-journalist van De Morgen en kon na zijn journalistieke carrière niet goed verbergen welke heren hij tijdens die carrière had gediend. Hij vond het geoorloofd zonder enig bewijs de leden van zijn eigen raad van bestuur ervan te beschuldigen dat ze achter het lek over Meeuws zaten. Hij betreurde dat de waarheid over de malversaties van zijn gewezen regiodirecteur, die hij als directeur-generaal kennelijk niet tijdig had opgemerkt, zwart-op-wit werden uitgestald. ‘Plots niet meer gebeten om te weten’, liet een olijke spuiter via Twitter weten. Het disfunctioneren van De Lijn is de rode draad door alle mobiliteitsklachten van reizigers en gemeentebesturen, maar daarvan ligt Kesteloot minder wakker.

Morgen komt de raad van bestuur van De Lijn samen. De aanstelling van een nieuwe directeur-generaal staat voorlopig niet op de agenda, maar kan daar zeker aan toegevoegd worden. En van een dading kan deze keer geen sprake zijn.

Lees verder