Longiquus

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Beste Dominique Leroy, u ziet er wel een kapoen uit, denkelijk bent u het ook, maar niettemin bent u ernstig genoeg om het verschil te kennen tussen een gewone klant en een columnist van een invloedrijke zakenkrant. Daarom veroorloven wij ons voor één keer misbruik te maken van de weinige macht die ons in dit ondermaanse gegund is: kunt u eens persoonlijk nagaan waarom Kaaiman op zijn privéadres, zone 015, al jaren 117,31 euro per maand betaalt voor een internetmodem, een vaste telefoonlijn met fax die geen van beide nog gebruikt worden, en een 25 jaar oud toestel met drukknoppen waarvan de 0 en de 6 niet meer werken, wat het aantal mogelijke contacten sowieso beperkt.

‘Kijk op MyProximus punt bee ee’, zucht u? Hebben wij gedaan. Maar als wij op ‘Details van uw rekening’ klikken, krijgen we steevast: ‘Ongeldig login of wachtwoord.’ Naar welk van de twee ongeldig is heb je het raden, dat aangeven is te ingewikkeld bij deze premature stand van de digitalisering. Nu hadden wij login en wachtwoord op een papiertje geschreven, maar zelfs daarmee lukte het niet: ‘Uw account is na 3 verkeerde pogingen voor 15 min geblokkeerd. Wachtwoord vergeten?’ Op dat laatste kun je ook klikken, je gsm-nummer ingeven, en dan verschijnt: ‘Uw MyProximus-profiel laat u helaas niet toe om uw login en wachtwoord online opnieuw in te stellen. Gelieve onze klantendienst te contacteren. Onze excuses voor het ongemak.’

Miljaarde… De zenuwen krijgen wij van al die profielen. ‘Ga dan naar de Proximus-verdeler in uw buurt’, horen wij u opnieuw brommen. Ook gedaan! Bij een vriendelijke man die tot zijn spijt onthulde dat hij geen toegang heeft tot de abonnementen en de rekeningen. Daarvoor moesten we naar Mechelen of Leuven, maar een mail of telefoon naar de klantendienst was makkelijker. Mail gestuurd, geen antwoord. Enkele weken later wel een enquête in onze box: hoe tevreden waren wij met de diensten van Proximus, van 0 tot 10? Iemand die in die sector werkt, heeft ons eens uitgelegd dat je op die vraag nooit 0 mag invullen. Firma’s doen geen moeite om een zo verzuurde klant terug te winnen, die beschouwen ze als verloren. Maar bij een 5 schieten ze in actie. Dat bleek te kloppen. De computer, ogenblikkelijk: ‘Oei, u bent niet helemaal tevreden over ons. Kunt u ons in het onderstaande vak kort uitleggen wat het probleem is?’

Ja: waarom betalen wij zo veel? Maand later een lyceummeisje aan de lijn: wij hadden een probleem? Ha, dag juffrouw, ja, kunt u eens controleren waarom ik elke maand 117,31 euro moet betalen, en met mijn gsm-abonnement erbij 144,30 euro? ‘Dat kunt u zelf via MyProximus punt bee....’ Jaja, dat marcheert niet, kijkt gij eens. ‘Een ogenblikje.’ Hééél lang verhaal kort: ze vond het niet, maar zou het onderzoeken en een mail sturen. Niets meer van gehoord, en weer elke maand 117,31 euro betaald.

Beste Dominique, ze denken eraan uw mandaat, en uw salaris, te verlengen. Elk steuntje kan helpen. U hebt een unieke kans om toe te treden tot het hoogstaande rijtje Boone - Van Doorselaere. En een nog uniekere kans om niet toe te treden tot het minder hoogstaande rijtje Peeters - Geens - Devisch - Van Steenbrugge. Vorige week was John Porter te gast op de redactie van De Tijd. Die dacht eerst dat wij het verzonnen. En gaf dan een foldertje.

Lees verder