column

Lord Gaga

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Wie al meent dat er bij Marc Coucke een paar steken loszitten, moet zich eens buigen over het geval Elon Musk. Compleet gaga, zoals u de jongste dagen herhaaldelijk kon vernemen via De Tijd, en eventueel via andere, minder betrouwbare media.

De eerste die het u signaleerde was, alweer in alle bescheidenheid gezegd, Kaaiman. Herinner u hoe Musk drie jaar geleden plots in Antwerpen neerstreek om er de verkiezingscampagne van onze leider op gang te trekken. Omsingeld door camerateams kwam hij op ’t Schoon Verdiep aankondigen dat hij in de Antwerpse haven een batterijenfabriek ging uitbouwen, werk voor minstens duizend man. Twee uur later ging hij hetzelfde vertellen in Tilburg, en daarna in twaalf Duitse en Scandinavische steden. Een batterijenfabriek op de Opel-vlakte aan de Noorderlaan! Hij moet verkeerdelijk begrepen hebben dat de Antwerpse haven een draaischijf is voor alkaline in plaats van voor cocaïne.

Drie jaar later oogt de Opel-site nog leger dan het beroemde terrein in Willebroek waar honderd Chinese bedrijven zouden verrijzen. De open ruimte op beide plaatsen is de verdienste van Kris Peeters, de nieuwe burgemeester van Antwerpen uit de Goedehoopstraat. Intussen heeft Musk een raket naar de maan geschoten, een versleten auto aan Jef Vermassen verpatst, een gele onderzeeër gebouwd om Thaise voetballertjes ongewenst uit een ondergelopen grot te redden, en zijn aandeel de dieperik in gekletst door eerst te tweeten dat hij zijn bedrijf van de beurs ging halen en dan de financiering daarvoor niet rond te krijgen. In twee weken verloor hij 12 miljard dollar aan beurswaarde en meende de schade te kunnen beperken door te roepen dat het ergste nog moest komen. Toen verklapte hij dat hij al maanden geen oog meer dichtdoet en aaneenhangt van de pillen. Ex-werknemers getuigden over de botheid, wereldvreemdheid en arrogantie waarmee Musk hen als slaven behandelde, het leek recht uit de KPMG-audit over Yves Leterme te komen.

Kaaiman nu op 30 oktober 2015: ‘Dat de fel gehypete ondernemersgoeroe Elon Musk een fratsenmaker is, de nieuwste koperblazer in het Lernout & Hauspie-ensemble, hebben wij al eens omfloerst gesuggereerd toen hij de meute op hun knieën gevallen N-VA-boegbeelden kwam wijsmaken dat hij een batterijenfabriek in de haven van Antwerpen ging oprichten. Dat zie je nogal van hier, die mens kent ook de wet-Major. In de Verenigde Staten is het omfloerste van die suggestie inmiddels weggevallen. De Amerikaanse consumentenorganisatie beveelt de Tesla S niet langer aan als een auto maar als een fopartikel. En de Amerikaanse Ivo Mechels schijnt een eerste rudimentaire schadeclaim te hebben becijferd op 9,6 miljard dollar. Daar gaat de batterijenfabriek van de N-VA.’

Eerder dit jaar werd in onze krant een interview met ma Maye Musk afgedrukt. Op onze voorpagina: ‘Al zeg ik het zelf, ik was de perfecte moeder.’ Een alchemiste in lange gewaden, die gelooft in de kracht van esoterische rituelen en zich voedt met ontzurende kruidentheeën en ongeraffineerde granen. Ook over haar was Kaaiman duidelijk: even zot als haar zoon. Een van de twee moet in 2020 meedoen aan de verkiezingen. Er moet toch ooit eens een Amerikaanse president achter de tralies gedraaid worden.

Lees verder