Mauvais blanc

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nog een terreinknecht en de vrouw van de conciërge, en dan heeft Marc Coucke bij Anderlecht iedereen buitengegooid die maar enigszins buitengegooid kon worden. Behalve de enige die overal elders zou zijn buitengegooid: de trainer.

Wat schreef de beroemde Kaaiman toen Hein Vanhaezebrouck AA Gent inruilde voor Anderlecht? Aha, goed dat u het vraagt: ‘Misschien wordt Hein ooit de grote goeroe voor wie hij nu al doorgaat, maar dat zal dan nog moeten blijken. Voorlopig staat op zijn palmares een Belgische titel, verder niets.’ En toen somde de columnist alle titels op van Hugo Broos, Franky Vercauteren, Eric Gerets en Michel Preud’homme, en dat was iets indrukwekkender. Waarna hij afrondde: ‘Sven Kums, nog een wiens faam niet wordt geschraagd door zijn erelijst.’

Uitgekomen of niet uitgekomen? Eerlijk antwoorden. Wie met Anderlecht derde eindigt, heeft gefaald. Punt uit. En kom niet zeuren over geblesseerden. René Weiler werd kampioen, verdiende via de Champions League en het opkrikken van Youri Tielemans 45 miljoen euro voor zijn club: onder druk van supporters en analisten het stadion uit gejaagd. Toen kwam Nicolas Frutos, zes op zes in de competitie, buiten. Hein moesten ze hebben. Op twee na laatste met Gent, dat was een referentie. Blijkt het bevattelijker uit te leggen aan de journalisten dan aan zijn spelers, want zoals Anderlecht soms over het veld kroop, was niet om aan te zien. Komen ze door een godswonder drie speeldagen voor het einde toch nog in het spoor van Club Brugge, pakken ze daarna nul op negen! Drie keer op rij verloren, waarvan twee keer thuis. Nog voorbijgestoken door Standard, bij het begin van de play-offs zes punten achter, dus ook de voorronde van de Champions League en het daaraan verbonden fortuin weg. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Anderlecht nooit meer matchen in één seizoen, nooit verloor het meer op eigen veld, nooit had het meer wedstrijden waarin het niet kon scoren, nooit kreeg het meer goals tegen, nooit scoorde het gemiddeld zo weinig, nooit was het doelsaldo slechter. Het enige wat nog straalde op de eretribune was mevrouw Coucke, maar die heeft dat van nature.

Haar man heeft ingegrepen. Alle miserie was namelijk niet te wijten aan Hein, maar aan Herman Van Holsbeeck en diens slechte transferbeleid. Acht keer kampioen in vijftien jaar en via zijn transfers goed voor meer dan 100 miljoen euro winst, maar Luc Devroe, samen met Coucke uit Oostende gekomen, gaat het beter doen. Heeft met zijn eerste aankopen alvast genoeg geld uit de clubkas van Anderlecht naar de clubkas van Oostende gesluisd om hen daar toe te laten hun schuld aan Coucke af te lossen. Een handvol spelers die het afgelopen seizoen met Oostende lange tijd laatste stond, gaat Anderlecht nu kampioen maken. Overigens is de trainer die Oostende alsnog uit het moeras trok en in eerste hield, intussen ontslagen.

Begon de nieuwe competitie al maar. Het zal nogal ambiance zijn in wat niet langer het Vanden Stockstadion zal heten. Er komt een springkasteel, een hotdogtruck en een karaokekraam. En een sterrenchef die beschimmelde kaas met cacaopoeder en zwavelzwammen vermengt. Hein? Tot 11 november, 11 uur.

Lees verder