Meerwaarde

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Tweede week van mei en we staan er heel wat beter voor dan in de eerste. Onze staatsschuld, die 105,9 procent van het overigens nog niet berekende bruto binnenlands product bedroeg, is in één klap gedaald tot 105,4 procent. Omdat ze niet hoger mag zijn dan 60 procent moeten we slechts 45,4 procent of 203 miljard euro besparen.

In absolute cijfers uitgedrukt hebben u en ik niet langer 453 miljard euro schulden, maar hooguit 451 miljard euro. Dat voelt comfortabeler aan. Hoe groot de staatsschuld precies is, kan iedereen die dat wil van seconde tot seconde volgen op onze onvolprezen website www.tijd.be. Scroll naar beneden tot net boven Kaaiman, tot waar het kwaliteitsgedeelte van de site ophoudt, en daar ziet u de teller lopen. Eén keer knipperen met de ogen en er is 100.000 euro schuld bij.

Op onze redactie is een uitgebreide afdeling rekenwonderlijke wiskundeknobbels onder leiding van een Japanner dag en nacht in de weer om alles correct te berekenen. Hier 10.000 euro bij, daar 75.000 euro meer, ginds 143 euro minder... zo gaat dat de hele dag door. Maar in één klap 2 miljard eraf is nooit eerder gebeurd. Als het van de premier afhangt, wordt ze trouwens weer uitgegeven nog voor ze is binnengekomen en moet ze er binnenkort dus weer worden bijgeteld.

We hebben het moment suprême gemist, kunt u dat geloven? Twee dagen en nachten ononderbroken zitten turen naar die wemelende cijfertjes op ons scherm, wachtend op het ogenblik dat het bedrag ineens 2 miljard lager zou zijn. Zoals je soms doet als de kilometerteller van je auto naar 100.000 gaat springen. Dat loopt ook altijd mis: ofwel was je net niet aan het kijken en moet je weer een paar jaar wachten tot je aan 200.000 bent, ofwel rij je een voetganger omver en kan je op de politierechtbank gaan uitleggen dat je een paar negens in nulletjes zien veranderen belangrijker vond. Zo verging het ook ons met die 2 miljard: één tel ingedommeld en toen we wakker schrokken was ze eraf.

De verkoop van 2,5 procent van de 10,3 procent staatsaandelen in BNP Paribas leidde tot lichte euforie in de regering. Men vraagt zich af waarom, want in vergelijking met vorige woensdag is het aandeel BNP Paribas intussen met 9 procent gestegen en hebben we in drie dagen tijd 160 miljoen euro verloren. Die moet eigenlijk bij de staatsschuld worden opgeteld, maar de Japanner vond van niet. We mogen blij zijn dat de meerwaardetaks van Kris Peeters nog niet is ingevoerd, al blijft de vraag of er überhaupt een meerwaarde geboekt is. De Tijd vond van niet en Yves Leterme dacht van wel, dan is het antwoord duidelijk lijkt ons.

Heeft iemand van u recentelijk nog iets vernomen over het Institute for Democracy and Electoral Assistance uit Stockholm? Misschien zit de taak van de secretaris-generaal erop, want de grondwet die hij voor Jemen schreef, bewijst elke dag haar waarde. Wilt u sfeerbeelden maken van uitgemergelde zieke kindjes die creperen van honger en dorst, of van hun ouders die verdwaasd tussen de brokstukken van hun kapot gebombardeerde woning zitten te huilen? Naar Jemen dan. Zelfs in Syrië leven de mensen veilig en comfortabel, vergeleken bij de Jemenieten. Gelukkig zijn hun rechten constitutioneel verankerd.

Zouden er in Jemen nog banken bestaan? Zo ja, moeten ze opnieuw Yves Leterme inschakelen. Meerwaarde verzekerd.

Lees Kaaiman ook elke dag op www.tijd.be/kaaiman

Lees verder