Middenjury

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Wat voor dommeriken zijn die Amerikanen toch. Lezen die De Standaard niet, en ipso facto The New York Times waarvan die is afgeschreven? Volgens een editoriaal in De Standaard konden ze kiezen tussen het populistische model, gebaseerd op leugens en bangmakerij, en het fatsoenlijke model, gebaseerd op feiten. Zo stond het er! Luisteren ze over de plas niet naar Narcis Soenens of Michiel Vos? Zien ze de walg niet op het gelaat van Moemoe Tanghe wanneer ze de naam Donald Trump uitbraakt?

Blijkbaar niet. De Republikeinen hebben de midterms zo al niet gewonnen, dan toch zeker niet verloren. Geen mens met opleiding en opvoeding zal zich druk maken over de opvulling van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten nauwelijks de meerderheid haalden. Maar anders dan bij ons is in de VS de Senaat nog wel een instelling met aanzien en gezag, en daar heeft Trump, zoals hier geweten een volslagen idioot en de slechtste president ooit, nog zetels bij gewonnen ook.

Eens te meer blijft het steeds kleinere groepje politiek correct denkende mediaduiders ontzet achter. Hoe is het mogelijk dat het volk lak heeft aan hun scherpe inzichten? Zowel in Zuid- en Oost-Europa als in Noord-, Zuid-, en Midden-Amerika... altijd weer stemmen de kiezers verkeerd. In zoverre dat er al aan gedacht wordt dit inefficiënte onderdeel van een democratisch regime af te schaffen. Als de massa niet begrijpt wat goed voor haar is, moet de leidende elite ingrijpen. Was het niet kameraad Lenin die het zei? Of was het Bismarck?

Ze hebben nochtans ook bij deze verkiezingen hun best gedaan. Er kon in Denver geen verstrooide chauffeur door een rood licht rijden, of het was de schuld van het haat voedende discours van Donald Trump. Vechtpartij in Baltimore? Trump. Een wildplasser in Louisiana? Wat wil je, met zo’n president. We hoeven niet te verwijzen naar schietpartijen in synagogen of scholen: Trump. Terwijl Barack Obama het wapenbezit net had verboden. Bij elk verslag uit de States kon je ‘de man in de straat’ indelen in twee groepen. Een Republikein vandoen? Dat werd dan een halfzatte redneck met een revolver die wauwelend stond af te geven op zwarten en latino’s. Een keurige burger met een steekhoudend betoog tegen polarisering? Stem bij voor de Democraten.

We zijn vergeten of het Bruno Wyndaele of Marcel Vanthilt was die ooit opperde om een databank met meningen van ‘de man in de straat’ op te richten. Zodat een journalist kon bellen: ‘We hebben een slonzige vrouw nodig die in de regen pleit voor minder plastic zakken.’ Of: ‘Een vijftiger met stropdas die voor de verhoging van de pensioenleeftijd is.’ Nu moet de reporter soms tien straatinterviews afnemen voor hij de quote heeft die in zijn vooroordeel past, en moet hij de andere negen weggooien.

Om het even welke halvezool die iets roept tegen Trump krijgt vrije baan, maar toen Freddy De Kerpel het voor de Braziliaanse verkiezingen bij de Portugees ken- en kunnende Bieke Beck opnam voor Jair Bolsonaro, schreeuwden alle correcte duiders zich hees dat zoiets niet kon. Freddy had ‘gekaderd moeten worden’, lees: het zwijgen opgelegd. Ze zullen werk hebben als ze iedere keer Narcis Soenens moeten kaderen.

Lees verder