Milexes

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Eer de dwazen de wijze hebben begrepen, gaat veel kostbare tijd verloren. Dat zegt Kaaiman niet, anders zou u het weer niet geloven, dat zegt Lao Tse. In zeshonderd voor Christus. Of zoiets.

Nemen we ter illustratie de vorige weekendeditie van De Tijd, met naast tal van andere interessante stukken het interview met de Vlaamse topcaptain of industry Julien De Wilde. Afgenomen in het oudepeekeshuis van Wetteren. Waar hij voorzitter is, in afwachting van achtereenvolgens resident, patiënt, en lijk.

Julien De Wilde: ‘Ik heb er lang over nagedacht, en dat idee van Roland Duchâtelet over een basisinkomen voor iedereen is zo gek niet.’ Dat is dan rijkelijk laat. Als gij over alles even lang moet nadenken, De Wilde, staan Agfa-Gevaert en Nyrstar er goed voor. En het gesticht in Wetteren zeker. Dat niet zo gekke idee van Roland Duchâtelet dateert van 1995, toen hij aan de verkiezingen deelnam met de partij BANAAN, restant en logische opvolger van ROSSEM.

In het artikel wordt ook een reactie gevraagd aan enkele andere vooraanstaande ondernemers. Wel, je zou er iets van krijgen: twintig jaar is Duchâtelet uitgelachen, al liet de imposante stijging van zijn bankrekening, zijn bedrijvenpark, zijn vastgoedpatrimonium, en zijn voetbalimperium vermoeden dat we hier misschien toch niet te maken hadden met een zulthoofd uit de provincie, zoals in het geval van Kris Peeters. Nu, nu de toestand niet meer ernstig maar hopeloos is, hebben ze plots het licht gezien.

Jef Colruyt: ‘Een basisinkomen voor iedereen is een goed idee.’ Wouter Torfs: ‘Een basisinkomen voor iedereen is een interessante denkoefening.’

Ronnie Leten: ‘Niet akkoord met een basisinkomen.’

Dat is drie tegen één, dan moet er niet meer gediscussieerd worden: basisinkomen nu, 170 euro per kind, 800 euro voor de categorie 18-61, 1.200 euro voor de categorie 62-kist. En volgen we ook maar meteen alle andere ideeën van Duchâtelet, dat zal tijd besparen.

Onderwijs- en ziektekostentoelage: 300 euro per maand. In natura, dat wil zeggen: in viltstiften en pillen. Loonlasten: van 180 procent nu naar 0 procent. Btw: op alle producten naar 25 procent, op elektriciteit naar 30 procent, op auto’s naar 50 procent. Roerende voorheffing: 25 procent op alle financiële transacties.

Dat is een begin. Hierna. Subsidies: allemaal afschaffen. Arbeiders: vervangen door robotten. Bedienden: vervangen door smartphones. Ambtenaren: niet vervangen, met 95 procent reduceren. Bedriegers met Zilverfondsen: in de gevangenis. Migratie: voorwaarden streng verstrengen. Maximaal aantal kinderen per samengesteld gezin: 6. Verwarmde zwembaden: uitsluitend op zonne-energie. Diepvriesfrieten: maximaal anderhalve millimeter dik. Voetbalvelden: op kunstgras, behalve in Sclessin, daar mag het op patatten.

In De Morgen legde Duchâtelet uit waarom hij een roepende in de Kalahari is gebleven: ‘Mensen begrijpen niet dat iemand geld krijgt zonder te werken. Aan een West-Vlaming, bijvoorbeeld, krijg je zoiets niet uitgelegd. En politici zijn niet begaan met de toekomst omdat hun kiezers in het verleden leven. Politici lezen ’s ochtends over zichzelf in de krant, en zijn de rest van de dag bezig met het bedenken van manieren om ook in de krant van de volgende dag te komen.’

Het is duidelijk: Vivant moet geheractiveerd worden. Of BANAAN. De kromme kracht.

Lees verder