Miserere nobis

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Het hoogfeest van de Vlaams-nationalisten komt er eind deze week weer aan, en dat is niet langer 11 juli of de IJzerbedevaart, evenmin het Vlaams Nationaal Zangfeest of de geboortedag van Cyriel Verschaeve, maar 15 november. Feest van de Belgische dynastie. Officieel ‘Koningsdag’. Dit in afwachting van de troonsbestijging door prinses Betty.

Als die N-VA’ers iemand vieren, doen ze het goed. De hele dag. Met ’s morgens een Te Deum in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en ’s namiddags al even plechtige festiviteiten in het parlement, onder de meer enthousiaste dan kundige leiding van de Vlaams-nationalistische Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Alles ter ere van de niet-verkozen Belgische vorst, die niet eens aanwezig is. Als het wat tegenzit, zal het met prins Laurent te doen zijn. Kan de Kamervoorzitter wat er nog in zijn tube Ça-Va-Seul zit na het boenen van de schoenen van dictator Recep Erdogan gebruiken om het schoeisel van prins Laurent op te blinken. Dan moet die mens zijn dotatie niet meer aanspreken om in de Aldi zelf schoensmeer te kopen. Misschien kan Bracke van de gelegenheid gebruikmaken, als hij toch weer op zijn knieën zit, om met de prins van gedachten te wisselen over de afschaffing van die dotatie, die zijn partij al zo lang belooft.

Vroeger ging het Te Deum door in de basiliek van Koekelberg, maar daar is wegens het gevaar van vallende betonblokken in de Leopold II-tunnel al een tijd geleden van af gestapt. Het Feest van de Dynastie is in de loop van de geschiedenis meermaals ook van naam en datum veranderd. Sinds een jaar of tachtig wordt het gevierd op 15 november, oorspronkelijk de naamdag van Leopold de Tweede. En dus ook van Leopold de Eerste, al had die zelf eerst voor 21 juli en daarna voor 16 december gekozen.

We schrijven het maar af van Wikipedia hoor, we zijn dus niet eens zeker of het wel juist is. Toen ze zich bij de Vlaams-nationalisten nog in geel-zwart hulden, dus voor ze er een strook rood aan toevoegden, hebben ze eens voorgesteld om het Feest van de Dynastie naar 1 april te verzetten, maar daar wensen N-VA-prominenten vandaag niet meer aan herinnerd te worden. Er is veel waaraan N-VA-prominenten dezer dagen niet aan herinnerd wensen te worden. Waar is de tijd dat dat alleen de Tweede Wereldoorlog was.

Wenst u een logebroeder te zien die in een mastodontkerk uit volle borst psalmen zit mee te zingen met een aartsbisschop die hij beweert te misprijzen, en die de Heer in wie hij beweert niet te geloven vraagt om genadig te zijn voor de vorst die hij beweert te willen afzetten van een land dat hij beweert te willen splitsen, kijk dan volgend weekend naar Siegfried Bracke, onaantastbaar wereldrecordhouder hypocrisie. Dat was hij vroeger in zijn dubbelrol op de VRT al, en sindsdien heeft hij zijn record alleen scherper gesteld, Valère Descherper gesteld zullen olijke spuiters onder u grinniken. Geen enkele huichelaar ter wereld heeft de prestaties van Bracke nog maar benaderd.

‘Ze zullen hem niet temmen’ is bij het voormalig vrijzinnige N-VA-kopstuk vervangen door ‘Te Deum laudamus, te Dominum confitemur.’ Roep: ‘Vliegt den Blauwvoet’, en Bracke zal niet kunnen aanvullen. Maar kreun: ‘Agnus Dei, qui tollis peccata mundi’, en het klinkt spontaan uit ’s Kamervoorzitters keel: ‘Miserere nobis. Et nil volentibus arduum.’

Lees verder