column

Morse

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

In primeur, en met onverholen trots, melden wij u dat ze aan de universiteit van Austin in Texas ver gevorderd zijn met een middel tegen het coronavirus op basis van antilichamen van lama’s! Nu u. Hoeveel keer hier aangeraden? Tien? Twintig?

U zult weldra niet meer kunnen kiezen welk vaccin eerst te kopen. Daar komt eredivisiemarketing aan te pas. Wie het frivoolste doosje heeft, wint. Of wie er een extension bij geeft, een weekblad bijvoorbeeld. Johnson & Johnson werken beiden de klok rond om volgend jaar het virus met wortel en zuignap uit te roeien. En De Tijd, altijd weer De Tijd, onthulde dat ze in Oxford al een vaccin klaar hébben. Nog verpakkingsfolie en de minister van Justitie bezorgt er een aan elke Brit.

Bij Johnson & Johnson staat de operatie onder leiding van onze landgenoot Paul Stoffels, bij de Oxford University Hospitals wordt ze geleid door onze landgenoot Bruno Holthof. Wat het idee kan doen ontstaan dat de Belgische virologen die wél nut hebben allemaal in het buitenland zitten, en dat idee is juist.

In Oxford zijn ze zo zeker van hun succes dat ze nu al 1 miljoen ampullen in een hangar hebben opgestapeld, terwijl de testen op mensen pas begonnen zijn. Doet denken aan de wielerploeg van Alsaver, een duivelsverbond tussen vier legendarische ploegleiders: Lomme Driessens, Florent Vanvaerenbergh, Jean de Gribaldy, en Ton Vissers. Alsaver was een Nederlandse pil die ervoor zou zorgen dat ook wie twintig trappisten na elkaar uitdronk niet zat werd. Of toch niet zichtbaar bij politiecontroles. Om dat wondermedicijn zo snel mogelijk bekend te maken bij de doelgroep leek wielersponsoring ideaal. Helaas werd het middel in het begin van het seizoen door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid verboden. Burggraaf de Gribaldy belde in paniek naar Vilvoorde: ‘Lomme, hebben we dat sponsorgeld al?’ Waarna Driessens moest toegeven dat Ton Vissers zich niet in geld maar in pillen had laten betalen, en dat er een half miljoen doosjes in zijn kelder lagen. De Gribaldy heeft de helft ervan toch nog weten te verkopen, maar de ploeg moest wel worden opgedoekt.

 Dat horrorverhaal schijnt Oxford niet bereikt te hebben, en dus zijn ze daar volop vaccins aan het brouwen. Vermoedelijk ligt er wel een plan B in de la om bij een eventuele afkeuring de hele voorraad in Afrika te slijten als ebolaremmer. Een Oxfordvaccin is de grootste nachtmerrie van Michel Barnier, de brexitonderhandelaar van de EU die vooralsnog hautainer dan gepast met zijn Engelse partners omgaat. Stel u eens voor dat de Britten eerst een middel tegen corona hebben. Johnson voor Johnson en Johnson. Waren wij Boris, wij leverden niet één flesje aan een EU-lidstaat. En we bouwden een muur tussen Noord-Ierland en Ierland om te verhinderen dat het langs die sluipweg toch bij de arrogante vastelanders zou belanden.

Gerolf Annemans kan bij Nigel Farage misschien een dozeke of twee losweken, maar op Guy Verhofstadt zouden wij niet rekenen. Met wie dat wel deed, is het altijd slecht afgelopen.

Lees verder