Nez aan Crombez

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

De kogel is door de kerk, het schot hagel door het volkshuis: hij doet het! Baby Back neemt wel degelijk de handschoen op die hem vanuit Oostende is toegeworpen, en zal zich officieel kandidaat stellen om zichzelf op te volgen.

Misschien maakt hij het nog niet bekend op het vriendencongres dat de kameraden dit weekend houden, kwestie van de clan Vande Lanotte nog wat zenuwachtiger te maken dan hij al is, maar in Leuvense kringen gaat het blijde nieuws rond en zo heeft het de immer luisterbereide oren van Kaaiman bereikt. Waarmee een oude journalistieke regel bevestigd wordt: voor een scoop moet je op café gaan zitten, ook al duurt het soms wat lang.

Wat Kris Peeters is voor de regering-De Wever, is Johan Vande Lanotte voor de sp.a: een saboteur. Sinds de verkiezingen, waarin Baby Back zo goed als mogelijk de meubelen en schepen heeft gered die de keizer van Oostende zo kundig achter zich had verbrand, poogt deze laatste via alle denk- en ondenkkbare sluipwegen de voorzitter uit zijn stoel te wippen.

Extern via de pers, waar plotseling de algemene overtuiging ontstond dat John Crombez de enige mogelijke opvolger was. Intern via een veelvoud aan slinkse manoeuvres waarvan zelfs de achterbakse beulingspecialist Kris Peeters nog iets kan leren.

Het nummertje rond Yasmine Kherbache was daar een mooi staaltje van, al is ons niet helemaal duidelijk hoe. Ze wil geen fractieleidster meer zijn in de Antwerpse gemeenteraad, wij wisten niet eens dat ze het was. Heeft in twee jaar de meerderheid al danig in de problemen gebracht, hoor. Maar ze wil dus niet meer. Goed, dan niet. Next.

Wie wil wel fractieleider zijn in de Antwerpse gemeenteraad? Gerard Deprez haalde de Kaaiman-quotes met zijn opmerking: ‘Geen enkele Franstalige partij heeft géén probleem met haar Luikse afdeling.’ Dat mag rustig getransponeerd worden naar Vlaamse partij en Antwerpen.

‘De N-VA heeft geen problemen met haar Antwerpse afdeling’, zult u opwerpen, maar dat is een kwestie van tijd. Tot Betteke het op haar heupen krijgt van Annick De Ridder. Ze moet zich niet nog eens naast de voorzitter proberen te wringen op den basket, of Delfine Persoon is haar wereldtitel kwijt.

De Antwerpse CD&V bestaat alleen nog uit Marc Van Peel, en uit een paar ongelukkig gerekruteerden die met de antiparatweets van de achterbakse beulingspecialist hun niveau hebben getoond.

De Antwerpse Open VLD bestaat alleen nog uit Annemie Turtelboom, zeker sinds de lange Schiltz uit pure miserie is gaan dansen met de dochter van de Piet. Alle andere liberalen hebben het voorbeeld van hun lijsttrekster gevolgd en zijn overgelopen naar een partij die hun meer beloofde.

De Antwerpse groenen bestaan alleen nog uit Meyrem Almaci, sinds de dochter van de Piet uit pure miserie... (zie Open VLD).

De Antwerpse sp.a ten slotte, dreigt na de crapuleuze vlucht van Patrick Janssens naar de uitgebaggerde bodem van de Schelde te zinken. Gelukkig heeft Baby Back drastisch ingegrepen: ‘Ik zal binnenkort misschien eens contact opnemen met enkele mensen van de Antwerpse fractie. En ik sta ter beschikking als ze me nodig hebben. Maar niet na vijf uur.’

Zie: zo spreekt een echte voorzitter. Hij heeft de steun van Kaaiman, en dus van het ABVV. Sterven in het harnas is enkel de groten gegeven. Overleven in het harnas ook, maar laten we de lat niet te hoog leggen.

Lees verder