Nihil novi

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Zo, terug van vakantie en dat het deugd gedaan heeft. Op onze eilanden is niet alleen het financiële klimaat zalig. Praat ons eens snel bij: wanneer is de volgende cruciale dag voor Griekenland? Hoeveel drachmen krijg je voor 1 euro?

Hoe zit het met de vermogensbelasting van Kris Peeters? En met zijn indexsprong voor huurprijzen? En zijn tweede maand gewaarborgd loon voor zieke werknemers? En zijn werkloosheidscijfers? Is er nog altijd geen enkele Chinees die iets in Willebroek wil beginnen, al was het een frituur? Wij lezen dat onze gelige broeders zelfs Dirk Bikkembergs hebben gekocht, één kraampje met die vodden op de markt in Blaasveld of Tisselt, is dat te veel gevraagd? Zijn ze al een tweede kanaalarm in Willebroek aan het uitbaggeren, nu Peeters in Suez samen met François Hollande en Alexis Tsipras de enige buitenlandse politicus was die wou meewerken aan het propagandafeest van de bloeddorstige Egyptische dictator Abdel al Sisi?

Is Noplace Bart al aan het graven, en zo verwonderlijk genoeg ja: waar? Onder de brug van Vilvoorde, op de Blankenbergse Steenweg, of onder de stoelpoten van François De Keersmaecker? Is Jean-Claude Fontinoy nog voorzitter van de NMBS en heeft Jo Cornu nog één enkele vriend bij de ooit zo hechte spoorweg-familie, afgezien misschien van Jacqueline Galant, de laatste actieve stoomlocomotief op onze rails? Heeft John Crombez al één socialistische burgemeester uit het parlement gezwierd, of heeft hij zijn enige concrete kiesbelofte nu al schaamteloos ingeslikt? Johan Vande Lanotte heeft in elk geval aangekondigd dat hij minstens tot eind volgend jaar blijft zitten.

Hoeveel nieuwe miljoenen euro’s verlies ten gevolge van het wanbeleid van Vande Lanotte zijn er tijdens onze afwezigheid aan het licht gekomen? Wij menen iets opgevangen te hebben over een half miljard door de verkeerde inschatting van de verlaagde btw op elektriciteit, die sowieso al een half miljard kostte. Een Stevaert-stuntje: geef de kiezers een spectaculair cadeau, de prijs ervan is voor de volgende regering. De hele energiepolitiek van de socialisten is trouwens een fiasco waarvoor we nog vele jaren zullen moeten afbetalen.

Over Stevaert gesproken: heeft nog altijd geen enkele van zijn heiligverklaarders gereageerd op de ontluisterende reeks in Het Laatste Nieuws? Kende geen enkel dossier, beweerde nota bene zijn eigen kabinetschef, en agresseerde alle vrouwen op wie hij zijn oog had laten vallen, beaamden zijn dichtste kompanen. Op uw Paleiswachter na hebben de Wetstraatwatchers zich tot het uiterste ingespannen om te doen alsof die reeks niet verschenen is. Iemand iets gehoord van Yves Desmet, die toch zo goed bevriend was met Stevaert en hem zelfs postuum Baby Back liet torpederen? Ofwel is wat Het Laatste Nieuws schreef waar, ofwel niet. Indien niet waar, dan verwacht men een reactie van iemand die uitgebreid koketteerde met zijn vriendschap met de door het slijk gesleurde. Indien wel waar, dan heeft Desmet, als hij inderdaad zo close was met Stevaert als hij beweert, zijn lezers en de kijkers van ‘Terzake’ voorgelogen. Heeft professor Willem Elias zijn psychologisch geschoold twitterlicht al over deze reeks laten schijnen? Of Sven Mary? Waar is de loge als je ze nodig hebt?

Enfin, we gaan er weer in vliegen, zie. En we moeten onze vriend Thomas Cook gelijk geven: vakantie stemt een mens milder.

Lees verder