Notre-Daems

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

26 mei nadert en het aantal kandidaat-premiers stijgt met de dag. Deze voelt zich geroepen, gene denkt dat hij voorbestemd is, een derde acht zich uitverkoren, er is er een die het wil worden en liegt dat hij het niet wil worden, en er is er een die het niet wil worden en liegt dat hij het wil worden en als hij niet oplet het nog wordt ook omdat degene die het wil worden en liegt dat hij het niet wil worden het niet wordt.

Volgens een studie van Het Nieuwsblad maakt Gwendolyn Rutten de grootste kans op de Zestien: 35 procent. Waarvan is niet helemaal duidelijk, maar Jan Jambon haalt maar 20 procent, en Charles Michel en Wooter Beek klokken af op 15. Sinds de ontluisterende serie ‘Nieuwsjagers’ weten we wel hoe het eraan toegaat achter de schermen van Het Nieuwsblad, ‘ernstig’ is niet het woord dat men hiervoor uit de Van Dale zal halen, maar Gwendolyn als grootste kandidaat-premier, dat is er wat over.

Wie eens te meer onderschat wordt in de race naar de Zestien is Rik Daems. Dat is een gevolg van vorige verkiezingen. En zeker van de gemeenteraadskiezing in oktober, toen Rik een waarachtig rampzalig resultaat neerzette, ondanks een sterke campagne rond het thema ‘hondenweides’, waarvan er volgens hem te weinig waren in Leuven. Een mening die werd gedeeld door zijn trouwe viervoeter Happy, die zijn naam vermoedelijk niet zelf heeft mogen kiezen. Hoewel hondenweides uiteindelijk het centrale thema van de verkiezingen bleek, behaalde Rik maar 2 van de 49 zetels, één voor hem en één voor dat andere mode-icoon Lien Degol.

Met 1.109 stemmen stond hij in de Leuvense lijst van voorkeurstemmen pas 20ste! En zit nog eens zes jaar in de oppositie. Wij moeten weer denken aan Pa Back: ‘Mijn bore-out begint wanneer de gemeenteraad al ver over tien uur loopt en Rik Daems zijn vinger nog opsteekt.’

Blitse meiden

Maar campagne voeren kan Rik als geen ander. Waar is de tijd dat hij een team blitse meiden had bijeengebracht en door de stad liet rijden in Smartjes met ‘Leuven Daems’ op. Zes jaar oppositie. Bij de volgende verkiezingen kwam hij op in Herent, waar zijn remorque vol affiches op de parkeerplaats van het voetbalveld werd gestolen. Hij heeft ook al in Fiatjes rondgetoerd met als leuze: ‘Expeditie Middenstand’, en in oktober, terug in Leuven, tufte hij op en neer in een elektrisch wagentje met de opdruk: ‘Elektrisch rijden. Gewoon doen.’ Twintigste.

Voor 26 mei heeft hij een luxueuze mobilhome geleend met in kolossale blauw-witte letters de slogan: ‘Daems duwt’. Hij trekt, nee duwt, daar 40 dagen mee door alle gemeenten van Vlaams-Brabant en zal er al die tijd ook in kamperen. Of Sophie Pécriaux meegaat, weten we niet, van haar is niet veel sprake meer, maar Happy wel, en die zal dagelijks een blog verzorgen. De campingkar is 12 meter lang en 4 meter breed, dus dat worden brokken. Blokken wordt dan weer wat rustiger voor de kotstudenten die zijn huis in Leuven moeten afbetalen.

Kaaimans prognose: Rik Daems wordt premier. Komt wel op voor het Vlaams Parlement, maar dat is geen bezwaar. Als het hem nu niet lukt, lukt het hem nooit. Moet hij volgende keer een helikopter huren. Of een 737 Max.

Lees verder