Oeros

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Sinds enige tijd zijn de zelfverklaarde kwaliteitsmedia onze leider aan het afbranden. En bij uitbreiding elke mens of groep die te dicht bij onze leider staat. Zoals gebruikelijk gebeurt dat met gemeenschappelijke krachten. Unisono. De Standaard begint, de VRT leest het af, De Morgen schrijft het af, en Knack rondt het af. En als kers op de kriekentaart springt Carl Devos eruit, steeds vaker bewijzend dat hij geen politiek wetenschapper is, dat was al bekend, maar een politiek propagandist.

De laffe aanval op onze leider werd ingezet toen hij niet in het land was. Dat was geen toeval: het schiet gemakkelijker als niemand terugschiet. Onze leider was op vakantie. En niet in Beieren, in Polen goddomme. Daar bezocht hij met de kinderen eerst het kamp van Auschwitz, wat nog van pas gaat komen in interviews en debatten. Daarna draafde hij, in een knalgele zuidwester, op de rug van een wisent met pedigree in het kweekprogramma van Hermann Göring over beregende Karpatenpaden. Op zoek naar de Lichte Berg en het klooster van Sint-Paulus de Heremiet, waar het schilderij van de Zwarte Madonna van Chestochowa te bezichtigen zou zijn. En volgens Siel Van der Donckt negen kansen op de tien ook het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters uit het Lam Gods.

Jammer genoeg bevindt die Lichte Berg zich niet in de Karpaten maar 400 kilometer verderop, maar dat wist onze leider toen nog niet. Evenmin dat een Poolse oeros, om historische redenen, niet gediend is van Duitse mars- en heimatliederen op zijn rug. Een en ander had een spectaculair resultaat, maar daarvoor moet u wachten tot de reportage van Paul Jambers wordt uitgezonden. Toen onze leider alsnog in Jasna Gora bij de Zwarte Madonna arriveerde, stelde hij ontzet vast dat niet zozeer de Madonna zwart is, maar het kindeke Jezus op haar arm. Lijkt sprekend op de jonge Wouter Van Bellingen. Wat een heel ander licht werpt op de annunciatie aan de maagd Maria. De kracht van de Heilige Geest, jaja, dat hebben we er nog horen zeggen. De Heilige Geest was niet zwart hé, nog niet trouwens.

Intussen werd hier met minder devote munitie geschoten. Hij moet kapot, onze leider. Hij en zijn partij zouden niet veel of zelfs niets gerealiseerd hebben van wat hij had beloofd. En dat nog afgezien van de Vlaamse eisen uit het partijprogramma, want die waren vooraf al afgezworen door Siegfried Bracke, na Zwarte Piet en Guy Verhofstadt de grootste zakkenvuller van ons land. Ook op dat financiële terrein heeft onze leider de wantoestanden niet verbeterd, integendeel. Kampioen van het aantal betaalde politieke benoemingen: Koen Kennis, N-VA.

Wat lazen we nog? Staatsfinanciën: nauwelijks verbeterd. Infrastructuur en logistiek: een ramp. Onderwijs: een catastrofe. Mobiliteit: een nachtmerrie. Fiscale druk: show me the belastingverlaging. Economische groei: mager. Sociaal profitariaat: weliger tierend dan ooit. Betteke: in beddeke met de vijand. En Theo noch Jan slaagt erin die Afrikaanse lastposten uit park en parking te houden.

Het kwalijkste aan al die door Bart Brinckman georkestreerde aanvallen op de N-VA is nog dit: ze zijn terecht.

Lees verder