Offerslacht

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Ben Weyts, als hoeder van de steeds opstandiger wordende hangbuikvarkens Joëlle en Laurette zeer betrokken bij de problematiek, wil het onverdoofd slachten van dieren verbieden. Dit wil zeggen: van schapen door islamiet of jood. Het onverdoofd neerschieten van een reetje of een zwijntje in de Ardense bossen en van een haas of een fazant op de terreinen van Katoen Natie op de Linkeroever blijft toegelaten.

In De Standaard beweerde Weyts, en let nu goed op want hier wordt de Bocht van Bracke naar de tweede plaats verdrongen, dat iemand die zich jager noemt niet de ambitie heeft een dier te doden en dan te wachten tot het doodbloedt en crepeert. Een moslim of jood die met één haal van zijn mes een schaap keelt, of een aartsvader die zijn enige zoon aan Jahweh wil offeren, heeft in de redenering van de minister wel die ambitie. We spreken nog niet over een activist van Islamitische Staat.

Omdat het in De Standaard stond, hebben wij de geijkte procedure gevolgd en een paar dagen gewacht op de gebruikelijke rechtzetting in de hilarische en licht zelfdestructieve rubriek ‘Correcties & Aanvullingen’. Want wat een onzin is het om te wachten tot een dier doodbloedt als je het eerst al hebt gedood? Maar correctie noch aanvulling gezien. Het is dus niet onmogelijk dat Weyts echt gezegd heeft wat werd afgedrukt.

Ben Weyts is, hoewel N-VA’er, niet erg consequent. Geen vijf maanden geleden riep hij publiekelijk in de Lotto Arena: ‘Het wraaksein is gegeven, hij is hun tergen moe. Met vuur in ’t oog van woede, springt hij den vijand toe. Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk. En zegepralend grijnst hij, op ’s vijands trillend lijk.’ Dat ging dan over één van de voorvaders van Cecil, die mocht het blijkbaar wel, onverdoofd slachten, maar Michael Freilich en Abou Jahjah niet.

Kleine inburgeringstest tussendoor, voor het verwerven van een sociale woning en meer inzicht in het Vlaams cultureel erfgoed: wie van u kent de auteur van De Vlaamse Leeuw? Toch de officiële hymne van de Vlaamse Gemeenschap, de uwe dus. Wel? Wij alvast niet, we zijn het moeten gaan opzoeken. Hippoliet van Peene zeg, dat hadden we zelfs bij een multiple choice met als andere mogelijkheden Frank Vander Linden en Stijn Meuris niet geweten. Het schijnt nog plagiaat te zijn ook. Van een, oh verrassing, Duits strijdlied. Dat begint zo: ‘Sie sollen ihm nicht haben, den freien Deutschen Rhein. Bis eine Flut begraben, des letzten Mann’s Gebein.’

Volgens Wikipedia is de frase ‘Zolang de leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft’ bovendien letterlijk gepikt van een, oh nog grotere verrassing, Waals volksliedje. En dan spreken de mensen schande over ‘Het is weer Couckenbak’. In Vlaanderen wordt vaak neerbuigend gedaan over de moslimgemeenschap, maar wat te denken van een gemeenschap die zelfs haar volkslied bijeen gestolen heeft? Die moet niet te veel spel maken van ram of ooi die de keel worden overgesneden.

De beste oplossing voor het dispuut tussen Ben Weyts en de adepten van offerrituelen is, ook nu weer, de Kaaiman-methode. Je slaat met je staart het schaap eerst knock-out en dan: tanden erin. Dat beantwoordt aan de voorschriften van beide in dit land erkende profeten: Mohammed en Michel Vandenbosch.

Lees verder