Old Trafford

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Naast een schrijnend tekort aan talent en tactisch vernuft vertonen de voetballers van onze topclubs ook een ontstellend gebrek aan fysieke paraatheid. Spelen tien minuten min of meer aanvaardbaar, en worden de andere tachtig onder de voet gelopen door dorpsploegen als Oostende en AA Gent.

Benieuwd hoe Club Brugge vanavond de fysieke slag met Manchester United zal doorstaan. De vrienden uit Anderlecht hebben aan Manchester in elk geval geen te beste herinneringen, met de 10-0 uit 1956 als roemruchte uitschieter. Al was dat niet op Old Trafford, waar geen lichtinstallatie stond, maar op Maine Road, het vroegere stadion van Manchester City. United had de heenmatch in Brussel met 0-2 gewonnen, en dus hoopten ze bij Anderlecht dat de Engelsen niet te hard meer zouden doordrukken. Dat bleek, zoals met de meeste hopen, ijdele hoop.

Het United van toen was het team van de iconische ‘Busby Babes’, jonge talenten ontdekt en opgeleid door de succesvolle Schotse clubmanager Sir Matt Busby, die later ook George Best en Dennis Law tussen de lijnen zou brengen. Busby, als speler uitkomend voor de twee erfvijanden van United, Manchester City en Liverpool, zorgde als manager voor de eerste golf grote successen op Old Trafford. De tweede golf kwam er onder zijn landgenoot Sir Alex Ferguson.

Twee jaar na de optater aan Anderlecht kwamen acht spelers van de Busby Babes en drie officials om het leven bij de vliegtuigramp van München. United keerde terug van een Europese wedstrijd bij Rode Ster Belgrado, waar het zich na 2-1 in de heenmatch met 3-3 had gekwalificeerd voor de halve finale, toen het vliegtuig bij een tussenstop in München technische problemen vertoonde. Na twee mislukte pogingen om op te stijgen werd de derde fataal. Het toestel kwam niet van de grond, ramde een hek, een huis en een schuur, en vatte vuur. Dat was op 6 februari 1958 om 15.04 uur, zoals een klok op Old Trafford ook vandaag nog aangeeft.

Matt Busby werd meer dood dan levend uit het brandende vliegtuig gesleept, de legende beweert door doelman Harry Gregg die ook de jonge Bobby Charlton en Dennis Viollet redde en bewees dat de belangrijkste speler in een voetbalteam de keeper is. Busby zweefde lang tussen leven en dood en kreeg twee keer het Heilig Oliesel toegediend, wat misschien niet het beoogde maar wel het gedroomde effect had want de manager keerde van de hemelpoort weer. Bij de overledenen Tommy Taylor, die drie keer had gescoord tegen Anderlecht. Dennis Viollet, goed voor vier goals, werd zwaar gewond.

De Anderlechtkeeper die er in 1956 tien om de oren kreeg was Felix Week. Hij verdedigde in een beurtrol met Rie Meert het doel en was die avond aan de niet te beste beurt. Week werd na zijn spelerscarrière trainer van Union, Racing White en Sporting Charleroi, en pakte in 1975 zowaar de Belgische titel met RWDM, de ploeg van Jan Boskamp. Hij was fysiek wel in orde, toen toch.

Voor Club Brugge is het te hopen dat Louis van Gaal vanavond weer een van zijn befaamde tactische plannen heeft bedacht. De vindingrijkheid daarvan valt perfect af te lezen van de gelaatsuitdrukking van Ryan Giggs die naast hem op de bank zit. Hoe verbijsterder het gezicht van Giggs, des te lumineuzer de vondst van Louis, en des te meer kans maakt Club.

Lees verder