Oneliner king

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Woensdag was het ei zo na gebeurd, wat niemand voor mogelijk hield. Bijna, we zeggen wel bijna, had John Crombez een gevatte oneliner geformuleerd. Het ging in ‘De Ochtend’, naast de dagelijkse anti-Trumpindoctrinatie door Narcis Soenens en het dagelijkse propagandapraatje van Kris Peeters, weer eens over iets wat onze leider had beweerd, namelijk dat links moet kiezen tussen open grenzen of een welvaartsstaat.

Crombez mocht repliceren. Over het vluchtelingenbeleid liep hij over de eieren die hij anders zo graag opeet, want wie er in het recente verleden voor heeft geijverd om Afrikaanse sukkelaars in hun gammele zeepkisten met geweld terug de Middellandse Zee op te drijven, heeft niet veel recht van spreken. Zeker niet als voorzitter van een partij waarvan de kopstukken asielzoekers vergeleken met meeuwen op een stort die te lui waren om thuis te blijven vissen of jagen, en die systematisch moesten worden uitgewezen. ‘Of uitgeroeid’ werd door een geschokte eindredacteur net op tijd uit de tekst geschrapt.

Het was over de sociale zekerheid dat het wonder bijna geschiedde. Onze leider had betoogd dat het systeem, dat onder druk van de socialisten al ontspoord is, helemaal onbetaalbaar wordt als er te veel migranten bij komen. Zijn stelling werd, jammer genoeg, in ‘Terzake’ volledig onderschreven door de linkse huisideoloog Mark Elchardus. Hadden ze dat vooraf geweten, ze hadden hem niet uitgenodigd. In ‘De Ochtend’ klonk het slaapverwekkende gezoem van John Crombez, die eerst pleitte voor... een sereen debat! Dat doet iedereen die geen tweede argument kent. In ‘De Afspraak’ pleiten die ene vrouw en die drie mannen die er elke avond zitten allemaal voor een sereen debat. En toen, ineens, debiteerde Crombez bijna een sterke quote: ‘Als er iets een bedreiging is voor de sociale zekerheid…’

Daarop moest uiteraard volgen: ‘… is het Bart De Wever.’ Zoiets knippen ze er uit voor alle journaals, is de kop op alle nieuwssites, en raast rond op Twitter en Facebook. Als er iets een bedreiging is voor de sociale zekerheid, is het Bart De Wever. Het is de voorbije jaren toch tot in den treure herhaald hoe Pa Back na de Agusta-affaire de ondergang van de socialisten heeft afgewend door de sociale zekerheid op te dringen als kernthema van de verkiezingen. En door zo hard te liegen dat de mensen op den duur gingen geloven dat hun enige garantie op ziektegeld, dop en pensioen de Vlaamse socialisten waren. Met die wetenschap in het achterhoofd is ‘Als er iets een bedreiging is voor de sociale zekerheid, is het Bart De Wever’ een perfecte campagnezet.

Nu wat Crombez zei, letterlijk: ‘Als er iets een bedreiging is voor de sociale zekerheid, en dat is ook een debat dat ik echt heel graag als hij op een dag terug bereid is om echt te debatteren wil aangaan dat is wat zij aan het doen zijn met de sociale zekerheid van de Vlamingen en de Belgen is euh is euh hetgeen dat naar het Amerikaans model zou gaan zoals hij dat noemt hé.’

Is het niet om te huilen? Die jongen kan het echt niet. En het ergste is dat hij het niet alleen zelf beseft maar ook uitschreeuwt in interviews. Je moet al een genie als Johan Vande Lanotte zijn om zo een zoetwatermatroos op de brug van de Titanic te zetten.

Lees verder