Paprikachips

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Er is maar één ding dat deugt aan Silicon Valley: het weer. Dat is beter dan bij ons. Het tegendeel beweren, wat wij toch even overwogen hebben, zou belachelijk zijn. Zacht mediterraan klimaat, het regent alleen op 6 november en 13 december, enkel wat opletten voor de mist.

Voor de rest deugt daar niets. Als het gaat over lelijke streken spreken de mensen nogal gemakkelijk over Groot-Gent. Roma- en auto-onvriendelijk. Maar vergeleken met Silicon Valley is Groot-Gent het Venetië aan de Coupure. Ooit nog gegraven door Maria Theresia van Oostenrijk, die sloot, wist u dat?

San Francisco is trouwens ook zonder de Valley al de lelijkste stad van de Verenigde Staten. Erger nog dan Pittsburgh, Detroit en Philadelphia. Die afschuwelijke oranje brug, hebt u die al eens goed bekeken? Is daar een milieustudie over uitgevoerd? Of is er in Californië geen fijnstof misschien, het zal nog niet. Hebben ze dat in een referendum aan de bevolking voorgelegd? Is de optie van een tunnel wel grondig genoeg onderzocht? Heeft men gedacht aan de overkapping van de one oh one highway?

Wij zullen u iets zeggen: er wordt vaak gespot met de brug van Boom. Wel: een kunstwerk naast dat gedrocht over de Golden Gate. Met veel plezier bewonderen wij voortaan gedurende een kwartier de opgehaalde Budabrug, wachtend tot de Waterbus eindelijk gepasseerd is met haar twee verkleumde, doorweekte en lichtjes teleurgestelde Japanse toeristen op het achterdek.

De Imec-toren bij het binnenrijden van Leuven? Die mag toch zonder overdrijven bij de afzichtelijkste gebouwen ter wereld worden gerekend. Een toonbeeld van ‘architectuur op mensenmaat’, waarde lezer, indien gehouden naast de gedrochten die in San Jose en Palo Alto het zicht op de baai belemmeren. Dat de skyline boven het Arenbergkasteel om zeep is, is klein bier van SABMiller naast het onheil dat in Santa Clara en Mountain View is aangericht. Veel view is daar niet meer, om het zacht uit te drukken.

Het schijnt dat Silicon Valley zijn naam dankt aan de fabricatie van siliciumchips, waarmee dat zootje daar in de jaren 70 ooit begonnen moet zijn. Het woord ‘halfgeleiders’ wil dan al eens vallen. Nooit begrepen wat dat is, maar zonder onze halfgeleider kunnen wij niet leven, zonder onze halfgeleider kunnen wij niet zijn. En was Duchâtelet zo rijk niet.

Ondertussen hebben alle grote bedrijven zich in Silicon Valley gevestigd: Google, Facebook, Apple, Hewlett-Packard, Omega Pharma, en de Amerikaanse redactie van De Tijd. Die laatste is gevestigd in het enige art-decopand aan de West Coast, en er prijkt een levensgrote replica van Pania of the Reef in de voortuin. Aangezien de moederredactie van De Tijd huist in de architecturaal verbluffende gebouwen van Tour & Taxis, mocht ons Amerikaans filiaal daar niet voor onderdoen. En omdat onze winstcijfers de voorbije jaren iets florissanter waren dan die van Sven Mary, mocht het ook iets kosten.

Samengevat: er is meer belevenis op het braakliggend stuk stort van Uplace in Machelen dan in de hele Silicon Valley. En slecht eten! Mensen toch, nog slechter dan in de Beenhouwersstraat.

Neenee, laat u niet misleiden door de teneur in de rest van deze krant, er is maar één positief aspect aan Silicon Valley: het weer. Waarmee niet gezegd is dat siliconen an sich geen nut hebben, voor specifieke toepassingen.

Lees verder