Peter en Peeters

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Mocht Apu Nahasapeemapetilon uit ‘The Simpsons’ in Antwerpen wonen, hij baatte ongetwijfeld een viswinkel op de Turnhoutsebaan uit. Met achterin een drugslaboratorium. Van onze leider zou hij mogen, want na de zowel schaamteloze als schaamtevolle vlucht van Kris Peeters is er in de Scheldestad een plaats voor een allochtoon vrijgekomen.

‘Ben je daar nu weer met je Kris Peeters’, zult u brommen, en niet geheel ten onrechte. Maar deze mogen we u niet onthouden. U weet dat ze bij de KU Leuven een hoognodige opfrisbeurt hebben laten uitvoeren aan de gebouwen van de faculteit rechten in de Tiensestraat, beter bekend als College De Valk. Er komt volgende week donderdag zelfs een min of meer plechtige inhuldiging, onder meer van de heraangelegde binnentuin. En geloof het of niet: in die tuin staat een borstbeeld van Kris Peeters!

‘Vlaams minister-president 2009-2013’ staat er op de sokkel en dat is, ongetwijfeld symbolisch, al meteen gelogen. Peeters werd, tot vreugde van Dirk Van Mechelen, minister-president in 2007 omdat Yves Leterme naar de federale regering overstapte, met zijn Vervotje nog blij dartelend om hem heen. Dat was vóór zijn onhandig gebruik van de sms ten lange leste, en áls leste, ook tot haar doordrong. Het lolletje met de vrouw van Henry was de druppel die de bekende emmer der vernedering deed overgutsen. Van verdriet, en minstens zo veel van woede, werd Vervotje dan maar wat ze al een tijdje leek: zuster-verpleegster in een katholiek ziekenhuis. Of in een oudmeekesgesticht, dat zijn we kwijt. Ze was in elk geval weg uit de politiek. Komt nog wel terug, maak u geen zorgen. Of geen illusies. Als het van onze voorzitter afhangt: in mei al.

Maar wat doet de buste van Kris Peeters in een collegetuin van de Leuvense universiteit? Gekregen van de Vlaamse overheid, die met die rommel geen blijf wist. Het schijnt dat alle minister-presidenten er een beeld zouden hebben. Hopelijk vergeten ze Bart Somers niet, tenslotte is de Katholieke Universiteit Leuven in Mechelen ontstaan.

En nu treedt Kaaiman ten tonele, altijd een inspirerend moment: dat standbeeld van Kris Peeters moet daar weg. Dat hoort thuis in Antwerpen, waar de man op wie het gemodelleerd is zelf thuishoorde. Meer bepaald in de Goedehoopstraat, en nog meer bepaald op de hoek met de Kloosterstraat. Daar prijkt nu het drie meter hoge beeld van Peter de Grote, de tsaar van Rusland. Een prachtig kunstwerk van de vermaarde Russische beeldhouwer Georgy Frangulyan, maar waarom pronkt een Rus op die plaats? Dat hebben we al eens uitgelegd. Omdat Peter De Grote in 1717 op zakenreis was langs de Antwerpse scheepsbedrijven, en net als Kris Peeters tijdelijk in de Goedehoopstraat verbleef. Alleen loog de tsaar daar niet over, en maakte hij er géén geheim van dat hij, eens het werk af was, naar zijn heimat zou weerkeren.

Als ze in Antwerpen al een nieuwe schepen van Cultuur hebben, als ze überhaupt al een nieuwe schepen van wat dan ook hebben, zouden wij die mens adviseren om de twee standbeelden naast elkaar te zetten. Peter en Peeters, de Jansen en Janssen van het Sint-Andrieskwartier.

Lees verder