Pieters principle

Pieter De Crem en Kris Peeters (CD&V). ©Photo News

Nog eens het verschil uitleggen tussen procent en procentpunt? Want dat is bij de meesten het ene oog in en het andere oor uit. We zullen een voorbeeld geven, even kijken, aha hier zie: de peiling naar de kiesintenties van Het Laatste Nieuws en VTM, de minst onbetrouwbare in dit komische genre.

Laten we er één partij uit nemen. ‘CD&V’, zegt u? Goed, u uw zin, CD&V. Behaalde bij de federale verkiezingen 18,6 procent van de stemmen, een historisch dieptepunt, en in deze poll 15,1 procent van de stemmen, een nog historischer dieptepunt. Niet eens de helft van de N-VA. Hoe diep kan een dieptepunt liggen voor het bij onze tegenvoeters uit de grond komt gekropen?

‘Dat is 3,5 procent eraf’, zijn haast-en-spoedigen dan geneigd te besluiten, maar dat is dus de fout: het zijn 3,5 procentpunten eraf, in procent bedraagt het verlies 17. CD&V is in vergelijking met de al rampzalige uitslag van vier jaar geleden nog eens 17 procent van zijn al schaarse kiezers kwijt. En dat voor een oppositiepartij, zij het een intragouvernementele, waarvan het boegbeeld letterlijk elke dag op radio en televisie opduikt. Dat begint al heel vroeg in ‘De ochtend’ op Radio 1, waar hij iedere morgen op het ook al dagelijkse anti-Trumppraatje van Narcis Soenens volgt. Dat gaat door in alle tussentijdse journaals op radio en televisie. En dat eindigt ergens diep in de nacht wanneer de allerlaatste klets- en zwetsprogramma’s van de openbare nieuwsdienst eindelijk het licht uitdoen.

De rekening van CD&V werd al voor de peiling vlijmscherp gemaakt door haar eigen staatssecretaris en stemmenleverancier Pieter De Crem. ‘We trokken met vijf te nemen of te laten eisen naar de regeringsonderhandelingen en van die vijf hebben we er geen enkele binnengehaald’, aldus De Crem, die de vervelende gewoonte heeft om op de meest ongeschikte momenten de waarheid te vertellen. Herinner u hoe hij op een partijcongres voor de camera’s verrot werd gescholden door Jean-Luc Dehaene omdat hij in de krant weer iets had verklaard dat correct was. Een mens zou voor minder in de alcohol duiken en scabreuze liedjes zingen wanneer hij dan eens naar het buitenland kan vluchten.

Even raak was zijn speech voor de denktank Libera!, die als alle denktanks alleen bestaat om een handvol mislopen journalisten, politici en academici uit de werkloosheidsstatistieken te houden. In die rede preciseerde De Crem aan wie CD&V zijn aftakeling dankt: aan vicepremier en toekomstig Antwerps burgemeester Kris Peeters, die bij alle discussies in de regering met lege handen en blote billen op straat wordt gejaagd. En welke mouw ze er ook aan passen, met Arco volgt de kers op de taart der politieke vernedering. En alsof dat nóg niet volstaat, blijkt hij in tijden waarin dierenrechten hoog op de agenda staan zijn eigen hond te hebben vermoord. En pleegt hij domiciliefraude voor electorale doeleinden. Voor zijn huurflat in de Goedehoopstraat heeft de huidige burgemeester nu al bordjes doen plaatsen met: ‘Verboden te parkeren, op maandag 15/10/18 tussen 7 en 17 uur.’

‘Wat doet zo’n De Crem een hele dag?’, vroeg onze leider zich een paar jaar geleden eens bijtend af. Hij kent nu het antwoord: kaartspelen. In de zijne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content