Pillendraaiers

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Wenst u veel geld te verdienen, maar weet u niet hoe? Dan hebt u om te beginnen een verstandig initiatief genomen door deze krant te kopen, en hoeft u niet eens door te bladeren naar ons avonturierskatern ‘Beleggen’. U bent hier al op het juiste adres.

Vijftien euro, meer is niet nodig om rijk te worden. Koop een paar gummi handschoenen van blauwe of groene kleur. Alsmede een metalen rekje, ze staan deze week in reclame in de Gamma. Plus een tiental reageerbuisjes. En een, of voor de show twee pipetten. ‘Waar koop je pipetten?’, horen wij iemand roepen. In de pipetterij. Een witte stofjas mag, maar moet niet.

Het fortuin is nu bijna binnen, er moet nog één ding gebeuren: zoek in de Gouden Gids naar ‘Durfkapitaalfondsen’ (rubriek 5900). Kies er lukraak een uit, regel een ontmoeting met de chef-inkoper, en leg hem uit dat u op het punt staat een medicijn af te leveren tegen een zeldzame immuunziekte. Nog een of twee testen en de inheemse apothekers kunnen al bestookt worden, waarna het buitenland snel volgt en de omzet boven 3 miljard dollar zal uitstijgen. De enige voorwaarde is een kapitaalinjectie van 250 miljoen euro om de onderzoeken af te ronden.

Hij doet het hé! Die vent doet dat. Hij haalt de bankkaart van zijn fonds boven en schrijft het kwart miljard onder uw verbijsterde ogen op uw rekening over. Zet nog ‘X’ of ‘genics’ achter uw bedrijfsnaam en u zult een stevige grendel op uw deur moeten monteren om te verhinderen dat ook anderen karrenvrachten geld naar binnen proberen te proppen. We hebben het in De Tijd de jongste vijf jaar wel dertig keer zien beschrijven. Het jongste bedrijf in het rijtje, voorlopig, is Agomab. Uit Gent, de antilichamenhub van de wereld. Wat Silicon Valley is voor de IT en Hollywood was voor de cinematografie, is Gent voor de antilichamen. Dat was al zo in de tijd van Jacob van Artevelde, en zeker in de tijd van Roste Willems bij de Gantoise, maar toen bleef die reputatie binnen de landsgrenzen. Nu is ze wereldwijd. Wie ‘Gent’ zegt, zegt ‘antilichamen’. Vooral van lama’s, maar er zijn ook veelbelovende experimenten met antilichamen van tapirs. En met antilichamen van emoes, afgaande op de kruiswoordraadsels in onze kranten een hier veel voorkomende loopvogel.

De enige firma die daarmee al een echt medicijn heeft geproduceerd, Galapagos, komt weliswaar uit Mechelen, maar je moet blind zijn om niet te zien welke winstperspectieven er opwalmen uit de centrifuges in Zwijnaarde. Agomab haalde in een paar uur 21 miljoen euro op. Ze zijn daar zinnens een medicijn uit te vinden dat de werking van hepatocyt groeifactor kan vervangen. Die HGF is een belangrijke stof voor cel en vel, voor longen, nieren, ellenbogen, lever, kan dus ook nuttig zijn bij het kweken van foie gras, en is zeker geschikt voor het winnen van de Tour de France. Ze staan nog nergens, en dat ze ooit ergens zullen staan, durven wij te betwijfelen, maar een drietal instellingen met geld te veel zijn optimistischer: 21 miljoen.

Als ze dat kunnen bij Agomab, dan kunt u het ook. Pipetjes en handschoentjes aanschaffen, en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie schrijft de eerste 15 miljoen op eenvoudig telefonisch verzoek over. En veel plezier, op de Caraïben.

Lees verder