Play-off

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nog drie speeldagen te gaan in onze hoogste voetbalklasse, en dit is de stand in play-off 1:

1. Club Brugge 61 + 10 = 71

2. AA Gent 57 + 14 = 71

3. Anderlecht 57 + 12 = 69

4. Standard 53 + 9 = 62

5. KV Kortrijk 51 + 7 = 58

6. Charleroi 49 + 8 = 57

Mocht u nu Het Laatste Nieuws van vandaag bij de hand hebben en gaan kijken naar het klassement, zult u misschien denken dat ze het verkeerde hebben afgedrukt. Of wij. Maar zoals Vincent Mannaert, de manager van Club Brugge, eens zeer geestig opmerkte nadat hij het op zijn heupen had gekregen van het vreselijke gemekker en de betweterij in ‘Extra time’: ‘Wie voetbalanalisten beluistert en dan het klassement onder ogen krijgt, schrikt zich rot. Er is namelijk niet de minste correlatie tussen de twee.’

De rangschikking hierboven is gebaseerd op een oud principe dat in het Belgische voetbal al lang in onbruik is geraakt maar in alle andere Europese landen nog steeds wordt gehanteerd: de plaatsen in de stand worden bepaald op basis van het behaalde aantal punten. Voor Club Brugge bijvoorbeeld waren er dat in de reguliere competitie 61 en in de play-offs 10, samen 71. Club Brugge en AA Gent hebben in competitie en play-offs samen allebei twintig wedstrijden gewonnen, maar Club heeft een doelsaldo van +40 en Gent van +28, dus Club staat op kop.

Simpel, nee? Zoals gezegd is dit een op logica en rechtvaardigheid gebaseerd telsysteem en wordt het derhalve niet toegepast door de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Jupiler Pro League. Daar halveren ze na dertig wedstrijden het behaalde aantal punten van de zes play-off-1-ploegen. Om het spannendte maken, zo heet het. En nu zal iedereen moeten toegeven dat het inderdaad spannend ís, maar ook iedereen voelt aan dat die halvering oneerlijk is. ‘Daar zou iets op gevonden moeten worden’, zucht elke voetbalman.

Welnu, daar ís al iets op gevonden. Lang geleden zelfs al. Sinds het tweede seizoen waarin met play-offs werd gewerkt, heeft uw eigen Kaaiman in Voetbal Magazine naar schatting 130 keer de oplossing geserveerd: geef de eerste dertig speeldagen net als vroeger twee punten voor een overwinning en in de play-offs drie.

Dan neem je op het einde niemand iets af, en heeft elk team toch nog de kans om een relatief grote achterstand ongedaan te maken. Dat drie punten voor een overwinning in de reguliere competitie voor aanvallender voetbal zou zorgen, is in de praktijk onzin gebleken.

Dacht u nu dat ze deze gouden suggestie hebben overgenomen? En Kaaiman als dank een kist wijn hebben gestuurd? Of een doos met honderd Amico-cakejes van Lotus? Welnee. Voor de doven gesproken en voor de blinden geschreven. Wij voelden ons op de duur Roland Duchâtelet met zijn basisinkomen, die is ook weer begonnen aan een prediktocht in de woestijn. Eerst, zoals het hoort, op de opiniepagina van De Tijd, dan bij Veronique Goossens op Kanaal Z, en onlangs hoorden wij hem bij een of ander gasbedrijf: ‘150 euro voor elk kind, 800 euro voor 18- tot 61-jarigen, 1.200 euro voor...’

Op het laatst waren ze het ook bij Voetbal Magazine beu en werd onze bijdrage in de vuilnisbak gekieperd met als verklaring: ‘Ben je daar nu weer met dat gezeur?’ Wij proberen het nog één keer, en nu via De Tijd: twee punten in de competitie en drie in de… Hallo!? Is daar nog iemand? Hallo?

Lees verder