Publiekelijk

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Zou er bij CD&V nog één iemand rondlopen met meer grijze cellen dan haren? Dat ziet er dan niet naar uit: Kris Peeters gaat zijn zitje in het Europees Parlement niet innemen. Het is officieel bevestigd door onze voorzitter, de heer Wooter Beek uit Leopoldsburg: ‘Ik ga ervan uit dat Kris Peeters naar het Europees Parlement gaat. Hij heeft dat altijd publiekelijk gezegd.’

Hoever kun je gaan met spuwen in het gelaat van je kiezers? Hij heeft het publiekelijk gezegd, dat is nogal een garantie bij Kris Peeters. Eerst verklaarde hij publiekelijk nooit vakminister te zullen worden in een federale regering die door een ander werd geleid. Daarna werd hij vakminister in een federale regering die door een ander werd geleid. Dan beweerde hij publiekelijk naar Antwerpen te zullen verhuizen, en later zelfs dat hij er effectief woonde. Kaaiman kent intussen zowat al zijn buren in de Goedehoopstraat: hij is daar nooit. Niet zelden, nooit. De bloemetjes op zijn balkon staan al maanden verdord te treuren in hun verkleurde plastic bakjes. Alleen als er cameraploegen in de buurt zijn, duikt hij even op, maar hun statief is nog niet ingepakt of hij is al terug weg.

Op 14 oktober slaagde hij erin om van de vijf schamele zetels die CD&V in Antwerpen overhad er nog twee te verliezen. Niettemin bood de liegende leider hem bij de vorming van het nieuwe stadsbestuur het belangrijke ambt van schepen van de Haven aan. We zouden kunnen zeggen dat Marc Van Peel er een moord voor zou begaan, ware het niet dat hij er al een moord voor heeft begaan, meer bepaald op de arme Patrick Janssens, zijn dierbare vriend van de Stadslijst. Peeters weigerde, zonder onze voorzitter Wooter Beek in te lichten, waarna CD&V ook nog eens uit de Antwerpse meerderheid viel.

Hoewel hij alweer publiekelijk had gezegd dat hij zijn zitje in de Antwerpse gemeenteraad zeker zou innemen, nam hij zijn zitje in de Antwerpse gemeenteraad niet in, en kwam hij bij de inauguratie van de nieuwe raad zelfs niet opdagen. Vervolgens slaagde hij er als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen niet in een derde zetel voor zijn partij binnen te halen, maar verzekerde iedereen publiekelijk dat hij zijn zitje in het Europees Parlement zeker zou innemen, om een week later in een kring die minder besloten was dan hij dacht het idee te opperen om zijn zetel in het Europees Parlement niet in te nemen.

Vergeten we ook niet zijn jaarlijkse publiekelijke belofte aan de Arco-coöperanten dat ze hun geld tegen het einde van het jaar zouden terugkrijgen, in februari laatstleden nog. Eerst was het 100 procent, daarna 40 procent, en uiteindelijk niks. In hetzelfde bedje was dat andere CD&V-boegbeeld Koen Geens even ziek. De minister die op eigen houtje de gevangenisstraf afschafte, waardoor criminelen van uiteenlopende specialisaties doodgemoedereerd hun volgende slag kunnen slaan. En die van duizend beloften er één hield: de nieuwe vennootschapswet, geschreven door en voor zijn eigen advocatenkantoor.

En dan richten ze een werkgroep op om te onderzoeken waarom ze door de kiezer zijn afgestraft. Is er daar nog iemand met een minimum aan verstand? Pieter? Hendrik? Nonkel Herman?

Lees verder