Puur klimaat

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Wat dat klimaatpanel van de Verenigde Naties eigenlijk heeft gezegd is: ‘Niet te veel vlezeke eten, wel veel verse groentjes, en van tijd tot tijd nen appel.’

Exact wat Pascale Naessens al jaren volhoudt. En Hein Deprez zeker. Was dat panel gesponsord door Greenyard, een mens zou er niet van opkijken. Net zoals Monsanto naast de Aldi-fractie van Guy Verhofstadt ook de objectieve onderzoeken naar de gezondheidsbevorderende aspecten van glyfosaat betaalt. Alleen heeft Deprez geen geld meer voor sponsoring, hij heeft nog net genoeg voor een tweeloop om op de deurwaarders te richten.

De al dan niet omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven is volgens de door de VN geconsulteerde topwetenschappers de sleutel tot het oplossen van het klimaatprobleem. Dat is natuurlijk verkeerd, zoals men van topwetenschappers kan verwachten. Professor Vermeersch is er helaas niet meer om op tafel te kloppen of te klimmen, maar gezonde voeding is het ergste wat de mensheid kan overkomen.

‘Alle problemen in de wereld komen voort uit de overbevolking’, riep bij herhaling de professor, die meteen in de beginhouding sprong om al wie het niet met hem eens was met een rechtse directe tot betere gedachten aan te porren. Vermeersch was een te duchten puncher, niet alleen in intellectuele disputen. Het is niet moeilijk te begrijpen: eind de jaren zeventig schreef E. Troch, de chef buitenland van De Standaard, zijn standaardwerk ‘Vier miljard gijzelaars’, toen de wereldbevolking. In veertig jaar tijd is die bijna verdubbeld. Er is geen voedsel, geen water, geen energie, geen zuurstof, en geen plaats voor al die mensen. Tenzij we erin slagen een andere planeet aan de aarde vast te koppelen. Technisch gesproken kan dat niet moeilijker zijn dan Groenland aan Amerika hechten, maar in afwachting daarvan zijn drastische maatregelen meer dan gewenst.

Om de bevolkingsexplosie te stoppen kan, theoretisch, worden ingegrepen aan beide uiteinden van de levenslijn: het aantal geboorten verminderen of het aantal overlijdens vermeerderen. Voor het eerste had Vermeersch een vermetel plan: duizend dollar voor elke vrouw die zich liet steriliseren. Een beetje zoals Ben Weyts met zwerfkatten. Voor het tweede bedacht hij onze euthanasiewetgeving. Oorlogen en epidemieën blijven ook zeer geschikt, maar te mijden zijn de vaccins van Marc Van Ranst en gezonde voeding. Vlucht voor verse groenten en fruit, prop u vol suiker en dierlijke vetten, bak elke morgen vier eieren en een pond spek, koop à volonté boules de Berlin en éclairs, giet u vol room en chocomelk, eet rundsvlees en charcuterie, rook en zuip.

Volgens de experts van de VN zijn onze eetgewoonten en onze voedselproductie verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. En gooien we te veel weg, tot 30 procent van ons voedsel, terwijl 1 miljard mensen honger heeft. Maar het probleem is dat als we met die 30 procent dat 1 miljard een welvarend leven geven, de aarde nog meer opwarmt. Dus voedselherverdeling is het laatste wat we mogen doen. Daarom de aanbeveling van het klimaatpanel van Kaaiman: vreet zo veel mogelijk zelf op, en de rest aan de zwins.

Lees verder