Rerum Novartis

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Een geschokte lezer stuurt ons het bericht dat enkele grote farmafirma’s de prijs van hun medicijnen in China met gemiddeld 60 procent verlagen om daar op de markt te mogen komen. Onder andere Novartis, dat de prijs van zijn Baby Pia-medicijn Zolgensma met 60 procent verhoogde om bij ons van de markt te mogen blijven. Omdat de kosten voor het onderzoek de reageerbuis uit swingen. Dat lijkt dan niet het geval met de pillen die ze bij de Chinese apothekels proberen te slijten.

De farmabusiness overtreft in waanzin de sector van het profvoetbal. Novartis, een kansspelsociëteit uit Bazel, heeft vorige week zijn zoveelste krankzinnige overname gedaan: 9,8 miljard dollar voor The Medicines Company, een pop-uplaboratorium dat een medicijn heeft ontwikkeld, of meer waarschijnlijk nog aan het ontwikkelen is, om de slechte cholesterol te verlagen bij patiënten met een hoog risico op hartaanvallen. Dus iedereen die een hart heeft. En nog meer wie er geen heeft.

Duur spul

Nu wisten wij niet beter of Zocor bestond al. Net als Lipitor, Messidor, Thermidor en Fructidor. Maar Inclisiran, het medicament dat ze bij The Medicines op het spoor zijn, heeft een totaal andere werking. Dient slechts twee keer per jaar te worden ingespoten, dat is minder gedoe dan iedere avond een dragee te moeten doorslikken. De prijs is ons niet bekend, maar het kan niet anders of dat spul is duur.

Dus als u het vandoen hebt, raden wij aan via Bol dot com een paar ampullen in China te bestellen, dat is al 60 procent winst. En als u één flesje doorverkoopt aan een buur die ook niet gezond eet, is het voor u voor niks. Massaal inkopen en afzonderlijk verkopen is het basisprincipe van de succesvolle retail, waarvan de farmahandel een van de belangrijkste componenten is. Staat er ‘Made in China’ op iets, maakt niet uit wat, dan is de prijs altijd veel lager. Of dat komt omdat het bij ons te duur is of bij hen niet duur genoeg, laten we in het midden.

28 miljard dollar voor in zakken verpakte katten. Op de Vogelmarkt zijn ze goedkoper.

We verklappen u geen geheim als we vertellen dat de meeste cholesterolverlagers bestaan uit statines. Maar er zijn ook glazuurverbindende harsen, er bestaan fibraten om het aantal triglyceriden te verminderen, de nicotinezuurderivaten niet vergeten, en natuurlijk de cholesterolabsorptieremmers voor darmtoepassingen.

Wat weten wij toch veel, nee? En over zo veel verschillende onderwerpen. Kent u de nieuwe PCSK9-remmers, zoals Evolocumab en Alitocumab? Hopelijk niet. Ook zij verlagen sterk het slechte LDL-cholesterolgehalte maar moeten om de drie vier weken geïnjecteerd worden, ook vergeleken met hen is Inclisiran dus beter gerief. Denken ze bij Novartis toch. Over een paar maanden komt dan wel het bericht dat het nieuwe middel in China niet is toegelaten en in Amerika is verboden, en kunnen ze al hun druppelkes terugsturen naar The Medicines, met een fee van 50 miljoen dollar erbovenop. Zoals eerder gebeurde met Jettrea van Thrombogenics.

We lezen in De Tijd dat Novartis-CEO Vas Narasimhan - waarom heet zo iemand nooit Jan Put? - in de twee jaar dat hij aan het hoofd van het concern staat al voor meer dan 28 miljard dollar overnames heeft gedaan. Dat is tamelijk hallucinant, voor in zakken verpakte katten. Op de Vogelmarkt zijn ze goedkoper.

Lees verder