Roussos

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

We lezen in De Tijd: ‘Griekenland boekt dit jaar een groei van 0,5 procent, om volgend jaar te stijgen naar 2,9 procent. Drie maanden geleden ging de Europese Commissie nog uit van een Griekse groei van 2,5 procent dit jaar, en 3,4 procent in 2016. De Griekse schuld piekt dit jaar op 180,2 procent van het bbp, vergeleken met 170,2 procent in de voorspelling van drie maanden geleden.’

En dat wordt ernstig genomen, die Europese Commissie. Viert feest vandaag. Er vloeien fortuinen naartoe, dat beslist over uw leven en dood, en op een gegeven moment, niemand weet wanneer, schijnt en stoemelings ook de bevoegdheid over uw en mijn staatsbegroting aan de Commissie te zijn overgedragen. Al is het niet moeilijk haar daarmee te beliegen en te bedriegen, zoals de Grieken met zwier en sier hebben bewezen.

Zou het niet aangewezen zijn om de genieën die in februari na lang cijferen, vermoeden we toch, uitgingen van een Griekse groei van 2,5 procent op staande voet buiten te gooien? En best ook strafrechtelijk te vervolgen voor de schade die ze met al hun nattevingergiswerk aanrichten?

Van 2,5 procent groei naar 0,5 procent, dat is geen kleine fout, dat moet iets van een 4 miljard euro ernaast gerekend zijn. En van 170 procent naar 180 procent voor de schuld, dat is 18 miljard meer. Drie maanden later! Zoiets is geen kemel maar een kemelberg.

Ze hebben misschien de berekeningsmethoden van de Grieken zelf gehanteerd? Eén plus één is drie, waar hebben we het nog gehoord? Maar nee, ze worden niet ontslagen, die kerels, mogen gewoon verder gokken. Het zal nu 0,5 procent zijn. Wie kan bij zoveel duur gehannes rustig blijven?

‘De tijd dringt: de Griekse regering kan haar rekeningen waarschijnlijk nog betalen tot eind deze maand, maar daarna is het geld op.’

Dat zinnetje zit bij ietwat modern journalist standaard onder de functietoets F4. Minstens veertig keer gelezen de voorbije zes maanden. En elke keer weer draven de ruiters van de Apocalyps voorbij en schuift de datum van de dag des ondergangs op, zoals bij de Maya’s en de Getuigen. En bij de sp.a.

Maandag vergaderen de ministers van de eurogroep nog maar een keer. Mochten ze al die vergaderingen niet hebben gehouden en de uitgespaarde kostprijs ervan aan de Grieken hebben doorgestort, de economische groei zou er dit jaar effectief 2,5 procent bedragen.

Dat Griekenlandverhaal is om misselijk van te worden. Dat een land de norm om tot een munt te behoren met 300 procent overschrijdt en toch niet wordt uitgestoten, is onverdraagbaar en kan enkel in een folklorevereniging als de EU.

Ondertussen maakt Alexis Tsipras met zijn flirt in Moskou het buitenlands beleid van de Unie belachelijk en ondergraaft hij de strategie van de Navo, maar in Brussel laten ze begaan. Als het ene ultimatum verstreken is, wordt hun een ander ultimatum gesteld, waaraan ze dan ook weer hun rode klompschoenen met zwarte pompon en spijkerzolen vegen. Of wat voor schoeisel dragen die narren van de Griekse Erewacht ook weer?

Dat moet gedaan zijn. De Hellenen moeten uit de euro, vandaag nog. En de Belgen ook. En stop met al die dwaze economische prognoses, want ze overtreffen inzake flauwekul de onderzoeken van het ISPO en de uitzendingen van eum Reyers eum laat. Eum (x 356).

Lees verder