Rutten 98

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Omdat Gwendolyn Rutten iets meer van haar adelaarsneus maakt dan voor een meisje uit Aarschot verstandig is, zullen we hieronder eens gedetailleerd de resultaten weergeven van het assessment dat de Vlaamse regering door een onafhankelijke instantie liet uitvoeren, met het oog op de benoeming van de meest geschikte kandidaat voor de minst geschikte politieke functie: die van gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Bij een gouverneur denken we aan giganten als Fons Verplaetse en Camille Coquilhat, aan Arnold Schwarzenegger en Anthony van Diemen, in een uiterste geval aan Andries Kinsbergen en Camille Paulus, maar niet aan iets uit Oost-Vlaanderen. Nog één stap dieper en je belandt bij Carl Decaluwé. Maar als toch iemand gekozen moet worden, dan liefst de beste van het zootje misfits dat zich kandidaat heeft gesteld, langs de voorgeschreven of langs de aangewezen weg.

Als dan een krant als De Tijd signaleert dat ze de verkeerde examinandus gaan aanstellen, heeft een hamster uit het Hageland daar geen commentaar op te geven. En ze moet zeker niet hoog van de Onze-Lieve-Vrouwentoren blazen dat het bekendmaken van deze flater een schending is van de privacy, het geheim van het onderzoek, of nog van die dingen. We weten allen dat uit de Demer ongezonde gassen opstijgen, maar dat die een zo desastreus effect hadden op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de ongelukkigen die er wonen, wisten we niet. Ook geen aanwijzing daarover op de CurieuzeNeuzen-kaart van De Standaard, waaraan trouwens niemand nog enige aandacht besteedt. Maar als Rutten dat graag heeft, zal Kaaiman álle cijfers eens in het publiek gooien.

Bon, daar moet nu toch niet lang meer over gediscussieerd worden, zelfs niet in Aarschot, of wel?

Lees verder