Salam alaikum

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

De Saoedi’s zijn helemaal zot geworden. Te lang in de zon gelopen. De woestijnziekte. Te veel antilichamen van kamelen door hun brooddeeg gedraaid.

Eerst mochten vrouwen met de auto rijden, ja maar. En nu gaan ze na een deugddoende periode van 35 jaar weer een bioscoop toelaten. Waarin films gedraaid worden. In een extreem geval die van Jan Verheyen. Of ‘Schulmädchen in Tirol 4’. En 3 was al zo erg. Straks krijgen ze nog een woestijnversie van Ward Verrijcken. Aan de onze moet daartoe niet zo veel veranderd worden.

De petroleumbonzen hebben, zo meldde De Tijd, een overeenkomst getekend met het Amerikaanse AMC om de komende vijf jaar liefst veertig cinemazalen te bouwen. De eerste, de Rex, gaat al dit weekend open in de hoofdstad Riyad. Daarna volgen de Rubens, de Roxy, de Odeon, de Metro, de Calypso, en de Royal voor het wat gewaagdere genre. Dat ze de olieprijs verhogen of de olieproductie verlagen, tot daar. Maar cinema’s, nee, het gaat in de Golf de verkeerde kant uit.

En wat lazen we in Dezelfde Tijd: de Saoedi’s gaan een kanaal graven waardoor Qatar van het vasteland wordt afgesneden en een eiland wordt. De mannen van Jappie De Nul staan al klaar: twee Zodiacen, een paar schoppen, een groot net, en vijf zes emmers, en het nieuwe kanaal zal er sneller liggen dan dat van Ferdinand de Lesseps. Volgens onze kanalenspecialist wordt het een geul van 60 kilometer lang, 200 meter breed en 15 tot 20 meter diep. Wacht even, een paar berekeningen maken... zes maanden en twee weken.

De Saoedi’s zijn ook van plan om ‘op linkeroever’ van de nieuwe geul hun huishoudelijk én nucleair afval te dumpen, en een megadancing te openen. Frank Verstraeten en Dennis Black Magic zijn als projectmanagers aangezocht maar aarzelen nog.

De Qatarezen krijgen het hard te verduren. En er zijn nog altijd krachten werkzaam die hen de wereldbeker voetbal 2022 willen afnemen. Dit wegens omkoping van het toewijzingscomité, de inzet van tienduizenden slaven, en de zelfs in de plaatselijke winter ondraaglijke en levensgevaarlijke temperaturen.

Sta ons toe hier te verwijzen naar de Amerikaanse golflegende Walter Hagen, held uit Kaaimans jeugd. Walter schreef in totaal elf majors op zijn naam en staat daarmee op 3 in de ranglijst aller tijden. Jack Nicklaus won er 18 en was 17 keer tweede, onvoorstelbaar, en Tiger Woods was aan 14 toen zijn overspel het haalde op zijn golfspel. Ook Walter Hagen had een nogal flamboyante levensstijl, die hem immens populair maakte. Fred Corcoran, voorzitter van de Professional Golfers Association, verwoordde het zo: ‘Mocht Walter vermist worden, ik zou niet eerst in een kerk gaan zoeken.’ Hagen was de eerste golfer die steenrijk werd van zijn sport, maar zwakte dat zelf wat af: ‘Het is nooit mijn bedoeling geweest om miljonair te worden. Wel om er als een te leven.’ Volgens Walter had je drie eigenschappen nodig om een goede golfer te worden: ‘Grote handen, grote voeten, en geen hersens.’ Toen ze hem na een toernooi in Florida vertelden dat het 40 graden in de schaduw was geweest, pufte hij: ‘Dan ben ik blij dat we niet in de schaduw hebben gespeeld.’

En het is die ingesteldheid die ze in Qatar moeten promoten. Wie het echt te warm heeft, kan nog altijd in het nieuwe kanaal duiken.

Lees verder