Schaal Sels

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

In de ziekenhuizen van de Leuvense universiteit koteren kwakzalvers in de hersenpan van jonge kankerpatiëntjes, mikken hier een druppeltje in en strijken daar een zalfje op, naaien alles weer dicht, wachten dan benieuwd af wat het effect zal zijn en die praktijk is jarenlang toegedekt door rector Rik Torfs.

Je kan er veel sluierwoorden omheen weven, maar dat is wat De Standaard beweerde over zijn stercolumnist, na onthullingen over de omstreden onderzoeken van kinder-oncoloog Stefaan Van Gool. De krant schreef niet meer of niet minder dan dat Torfs de strapatsen van de professor had stilgehouden om de subsidies die specifiek voor hem bestemd waren niet te verliezen. Geen geringe beschuldiging vanwege een redactie die diezelfde rector, denkelijk in het kader van de pluriformiteit, elke week een column laat vol toeteren, maar nu plots met zwaar geschut onder zijn kerktorenduiven is beginnen te schieten. Zoals eerder Dyab Abou Jahjah en Bart De Wever mochten ondervinden, en nog vroeger Derk Jan Eppink.

In zijn andere biotoop ‘Terzake’ bleken ze al even weinig erkentelijk voor zijn vele gratis optredens. Toen Torfs, ook in die schrijnende kwestie met dat hautaine monkellachje van ‘Ik weet het beter’, beweerde dat geen enkel patiëntje ooit gevaar had gelopen en dat iedereen nadien was verwittigd van de practical joke waaraan zijn kind ongewild had deelgenomen, liet Bieke Beck prompt een vader horen die dat formeel tegensprak. Waarna de ontmaskerde Torfs repliceerde dat die man altijd de universiteit kon bellen. De dag nadien kreeg hij in ‘De afspraak’, beter voorbereid nu, nog maar eens een vrij podium. Nog maar eens, voor de tienduizendste keer. En niemand die ingrijpt.

Hoeveel schandalen gaan we aan onze Alma Mater nog beleven onder leiding van die nar? Een paar dagen voor de affaire-Van Gool bracht De Standaard uit dat de eveneens bekende professor Marc Hooghe zijn naam onder onderzoeken van anderen zet en luidens anonieme getuigen een schrikbewind voert in zijn departement. Eén medewerkster had moeten wenen. Hooghe is gewezen redacteur van de VRT-nieuwsdienst, het is geen excuus maar het kan een verklaring bieden.

Er was niet zo lang geleden toch ook een professor psychiatrie die toegaf dat hij vrouwelijke patiënten eerst in trance bracht en er daarna zijn gangen op ging, ook in het kader van het experimenteel onderzoek waarvoor de KU Leuven zo vermaard is. Er was zelfs een hoogleraar die in God geloofde, maar die werd zonder dralen ontslagen en bidt nu ergens in het verborgene. En dan zwijgen we nog over de rijkelijke fondsen die naar de faculteit kerkelijk recht worden gesluisd om daar enkele voormalige getrouwen van de rector aan het werk en het zwijgen te houden. Of over het opnemen van zijn goede vriend Kris Hoflack in de raad van bestuur van de unief, wat neigt naar wat men in het vakjargon ‘Verhofstadtisme’ noemt.

Het wordt hoog tijd voor een ernstige en eerlijke rector aan het hoofd van onze belangrijkste universiteit, één van meer dan een meter vijfenvijftig. Daarom schuiven wij, vrijblijvend, professor Luc Sels naar voren, socioloog van op- en econoom van afleiding. Dat is misschien niet de ideale combinatie van competenties, maar ze stijgt in elk geval uit boven kerkjurist, zoals de feiten elke dag opnieuw bewijzen.

Lees verder