Advertentie
Advertentie

Se non e zjùsto

Koen Meulenaere fileert tot aan de verkiezingen van 9 juni elke dag de actualiteit.

Er is een spijtige controverse ontstaan tussen de nv SDC en de redactie van De Tijd, waarbij de firma SDC zo ver ging een recht van antwoord te eisen dat, met tegenzin maar door een gammele wet verplicht, werd afgedrukt op onze veelgelezen pagina met financiële berichten en het kruiswoordraadsel.

De nv SDC brengt Zùsto op de markt, een suikervervanger. Nog een. De familie Saverys heeft in Peru drie provincies overgekocht van de Inca’s en volgeplant met steviastekken, en heeft via haar scheepvaartvehikel Euronav 14 mammoettankers gekocht om de oogst naar Europa te verschepen. Einde van de Sucres de Tirlemont. Er is Canderel - of bestaat dat niet meer - en in het Arenbergkasteel in Leuven werkt de faculteit chemie al jaren aan allerlei nepsuikers. Maar ondernemen staat net als vragen vrij, dus indien de nv SDC ook graag een suikervervanger in de warenhuisrekken legt, à la bonne heure.

Maar nu had De Tijd uitgebracht dat die Zùsto in feite geen nieuw product is, maar eerder al werd gecommercialiseerd, zo te zien met weinig succes, door de nv Sweetwell. Meer: de heer Hugo Braeken, brein achter de nv Sweetwell, zou tal van bekende ondernemers een paar miljoen euro lichter hebben gemaakt door zijn nv sweet and well op de fles te laten gaan, en dan samen met zijn levenspartner mevrouw Sophie De Baets via de nv SDC hetzelfde product onder een andere naam en een licht gewijzigde samenstelling weer in omloop te brengen: Zùsto.

Indien dat echt zo gegaan is, doen wij onze hoed af voor Hugo Braeken. Niets zo plezierig, en blijkbaar ook niets zo gemakkelijk, als bekende ondernemers oplichten. Of het nu pure bedriegers zijn als de gebroeders Parisis of Jean-Pierre Van Rossem, dan wel afgeleide bedriegers in de vorm van innovatieve ondernemers, denk aan Jo en Pol met hun spraaktechnologie of aan Jo en Johan met hun Electrawinds, telkens zijn het dezelfde West-Vlaamse families die honderden miljoenen verliezen. In die kringen noemen ze dat ‘een klutske’. Zegt een West-Vlaming: ‘Kèkik nog ieverans een klutske liggen’, verwacht u dan aan Fort Knox.

Van die hartverwarmende naïviteit heeft al menig farceur gebruikgemaakt, en kennelijk ook Hugo Braeken. Al betwist de leiding van de nv SDC dit mooie verhaal. ‘Uw ongenuanceerde artikel over de rol van Hugo Braeken, voor zover al juist, bevat geen enkele relevantie voor het toekomstverhaal van Zùsto en van SDC, dat gericht is op de bestendige ontwikkeling en commercialisering van zijn fantastische product’, zo besloten de managing director en de voorzitter hun recht van antwoord.

Dat zal Kaaiman dan eens onderzoeken. Op het bureau van Piet Depuydt, auteur van het artikel en Kaaimans goede vriend, amfibieën onder elkaar, drie zakjes Zùsto weggegrist. ‘Voorzichtig, hè jong,’ riep de Piet, enfin Depuydt, ons nog bezorgd na, maar voor hij verder kon kwaken hadden wij ze al in onze koffie geschud. Mensen toch, wat volgde, wil je niet horen. Een fantastisch product, om de vergrijzing op te lossen.

Oh ja, bij die bedrogen ondernemers zat ook één politicus. Wie? Dit geloof je niet meer: Rik Daems! Hij kan misschien wat Zùsto in zijne wijn kappen, niemand zal het verschil proeven. Rik torst nu een volle baard.Om incognito naar het proces tegen de Regie der Gebouwen te kunnen. The Bird is The Beard geworden.