Singelberg

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Dat feest van Katoen Natie in Burcht Singelberg valt wat tegen, het mocht weer niet veel kosten. Zo’n middeleeuws slot bouwen ze in Plopsaland beter. Een entrepreneur van het niveau van Fernand Huts bouwt de Taj Mahal na, of als het snel moet gaan de Aya Sophia, maar toch geen kartonnen kasteel.

Een beer op een fiets laten rijden doet Patrick Lefevere sinds jaren. Levenselixer van Keltische druïden: William Lawson stookte het al in 1850. Messenwerpers: wend u tot het klantenbestand van Sven Mary. Een vuurspuwer! In een area vol petrochemische opslagtanks! Havendirecteur Eddy Bruyninckx sprong uit zijn vel, helaas niet binnen de muren van Burcht Singelberg, dat ware nog eens een topact geweest. ‘Te land, ter zee en in de lucht’ dateert uit 1971. Waar is de tijd dat André Van Duin als Meneer Vreugdevol commentaar gaf?

Nee, het feestprogramma lijdt onder de zuinigheid van de gastheer. Alle attracties zijn gekregen en iedereen die optreedt, werkt bij Katoen Natie. De acrobaten en levende standbeelden zitten tijdens de week op de dienst verzendingen. De goochelaar is belast met de boekhouding, zie hiervoor de jaarcijfers. De vuurspuwer is chef van de bedrijfsbrandweer. De beer op de fiets rijdt met de shuttle. De clowns zijn weggeplukt op human resources. En de kantklosstertjes overtreden op werkdagen de wet-Major door dameslingerie in kartonnen dozen te verpakken. Het afval wordt opgeruimd door de mannen van Indaver. En de schone slaapster, wij waren niet de enigen die daarin Karin Huts meenden te herkennen. Een verbetering van het origineel, dat zeker, maar weer getuigend van een zekere krenterigheid.

De festiviteiten duren nog twee weken, er moet dringend worden ingegrepen of men zal van een saaie bedoening spreken. Een tip. Als gulle sponsor van ‘Het Jaar van de Kaaiman 2013’, tevens van ‘Het Jaar van De Kaaiman 2014’, en mogelijk van ‘Het Jaar van de Kaaiman 2015’ (de bieding is nog open, een koekjesbakkerij uit Lembeke heeft al een sterk bod van vierhonderd cakejes uitgebracht), is Fernand Huts het aan die status verplicht echte kaaimannen op te voeren. Het zwembad ligt er toch, dank aan Willy Naessens, in plaats van ‘Te land, ter zee en in de lucht’ kan daarin een spannender spel worden georganiseerd: wie durft het bassin in als er twee kaaimannen in rondzwemmen? Ook hier kunnen de werknemers van Katoen Natie als vrijwilligers worden ingeschakeld. Wie er levend uitkomt, krijgt een halve dag vrij, wie er niet levend uitkomt een zeemansgraf in de Schelde. Dat wil zeggen: de restanten. En laat de toeschouwers erop wedden. Er zal nogal wat meer ambiance in Burcht Singelberg zijn dan nu.

Wij hebben ooit op de Japanse televisie een spelprogramma gezien waarin jonge ouders hun baby’s in een mandje zo ver mogelijk moesten laten zakken in een put waarin op de bodem levende krokodillen lagen. Wie zijn kind het diepst liet zakken zonder dat het werd opgegeten, won. 30 miljoen yen of zoiets. Dat had u moeten zien. Op de tribunes werden ze gek. Familieleden krijsten en schreeuwden om het luidst om de kandidaten tot meer durf aan te sporen.

Wij lazen in De Tijd de jongste jaarcijfers van Katoen Natie. Omzet: 1 miljard euro. Eigen vermogen: 1,3 miljard euro. Ebitda: 270 miljoen euro. Nettowinst: 118 miljoen euro. Daar moeten toch twee kaaimannen af kunnen. En één dun boekje.

Lees verder