Slecht rapport

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nog even samenvatten wat we moeten onthouden uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Schuldig, en voor negen bewezen misdrijven veroordeeld tot drie jaar cel en ontzetting uit het nobele ambt van advocaat: Michael Cohen. Onschuldig en veroordeeld tot niets: Donald Trump.

Een goede maand geleden de gedetineerde over de vrijgepleite: ‘Een racist, een bedrieger en een leugenaar.’ Plus een hoerenloper en een vastgoedsjoemelaar en nog het een en ander, het leek wel een duidingsprogramma van de VRT-nieuwsdienst, die de misdrijfpleger dan ook uitvoerig opvoerde en liet schelden. En nu zit hij aan het eind van het liedje zelf in de nor, haha, en heft de andere in het Witte Huis het glas op een zo zwakke tegenstander. Dat was België-San Marino, met een hattrick van Bob Peeters. Binnenkort mag Cohen met zijn vriendjes van de chaingang een muurtje gaan metsen in het zuiden van Texas.

Wat een dreun was me dat voor de fakenewsverspreiders in binnen- en buitenland. Ook zo van genoten? Al twee jaar lang verzekerden ze ons elke dag dat het rapport-Mueller het einde van Donald Trump zou betekenen. Dat draaide ietwat anders uit. Het achtste punt pas in ‘Het journaal’! Het item had wellicht meer vooraan gezeten als Trump wél schuldig was bevonden. Men noemt dit, met een vakterm, objectiviteit. Wat een slecht nieuws voor Narcis Soenens. Hoe jammer voor Michiel Vos. Gelukkig was die een week eerder alweer te gast geweest in ‘De afspraak’, en moest hij zich niet in bochten wringen over deze zaak. De schande met die Vos blijft overigens duren, geen overste die ingrijpt. Ten overvloede: beeld u in dat de schoonzoon van Marine Le Pen hier duiding gaf bij de Franse politiek, dat zou niemand aanvaarden. Maar Vos mag zijn gangen blijven gaan.

Nog niet bekomen van de nagalmende klap op hun hersenpan, hadden ze in onze zelfverklaarde kwaliteitsmedia wel snel de juiste formulering gevonden: Robert Mueller had niet aangetoond dat Trump niet schuldig was, hij had niet aangetoond dat Trump wel schuldig was. Vreemde zin. Hij lijkt met zijn interne tegenspraak in tegenspraak met zichzelf, maar net dat is typisch voor kwaliteitsmedia: framing boven feiten.

Nu is Kaaiman de laatste die geloof zal hechten aan een rapport dat door een Amerikaan is opgesteld. Of door een Europeaan. Of een Aziaat. Of een Afrikaan. Amerika zou Amerika niet zijn als niet snel een onderzoek naar het onderzoek van Mueller start. Met als uitgangspunt niet de vraag ‘of’, maar de vraag ‘door wie’ hij is omgekocht en afgedreigd. Of hebben de Russen misschien ook zijn verslag gehackt, en vanuit een kelder in Moermansk de passages gewist waarin de medeplichtigheid van de president bewezen werd? Lach niet, het kan. En hoe betrouwbarr is William Barr, op wiens samenvatting van het dossier we voortgaan?

Toch is de kans dat Trump via een rechtbank ten val wordt gebracht weer wat afgenomen. En de kans dat hij via verkiezingen ten val wordt gebracht, is stilaan nihil. Zoals de politiek correcte media met hun misprijzen voor de ‘deplorables’ hem aan de macht hebben gebracht, zo houden ze hem ook in het zadel. Slim hoor, echt slim.

Lees verder