Sociogelogen

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Dat economen zwetsers zijn die om het even wat uit hun nek slaan, en de volgende dag het tegenovergestelde, daarover is ondertussen iedereen het eens, ook de economen zelf trouwens, wat de stelling enigszins ondergraaft. Dat dit ook geldt voor politicologen, en bij uitbreiding voor alle sociologen, wordt eveneens algemeen aanvaard. Kaaiman is alle drie, plus daar bovenop nog sportjournalist geweest, dan heb je een niveau van zwetserij bereikt dat voor gewone stervelingen onbetreedbaar is.

Wij zijn overigens ook gediplomeerd in Buitenlandse Politiek van het Vaticaan. Dat kwam doordat we destijds een lesrooster van 53 uren moesten samenstellen. Omdat alle vakken 2 of 4 uur in beslag namen, ging iedereen uit van een totaal van 54 uren. Behalve Kaaiman, ook toen al liever lui dan moe, die in een uithoek van de studiegids toch één vak van 1 uur had ontdekt: ‘Buitenlandse Politiek van het Vaticaan.’ Geen enkele student op de hele universiteit verlaagde zich tot deze cursus. Not done.

Dat was dus snel beslist. Kaaiman meldde zich bij een oud en versleten paterke dat blij verrast opkeek dat er toch iemand, de eerste in vijf jaar, interesse had voor zijn vak. Zonder ons had hij zijn leerstoel trouwens verloren, zodat wij er tamelijk zeker van waren dat hij ons niet zou ambeteren. We spraken af de lessen te vervangen door een paper over monseigneur Casaroli, de machtige buitenlandminister van de Heilige Stoel. Aangezien dat jaar, God zij toch weer geprezen, in korte tijd twee pausen stierven, hebben de mannen van Der Spiegel die paper voor ons gemaakt: 17 op 20. Vielen Dank Herren. Universitaire studies zijn echt niet moeilijk, vooral niet in de faculteit Sociale Wetenschappen.

Naderhand hebben wij ons door zelfstudie, en scha en schande, ook nog bekwaamd in de kansberekening. En in het malafide karakter van Engelse vlakkebaanjockeys en Franse renpaarden.

De meest dwaze van al deze academische vaardigheden is zonder twijfel de politieke sociologie. Marc Swyngedouw is professor politieke sociologie. Kris Deschouwer is ook professor politieke sociologie. En ze verwijten elkaar nu, opgelet: onwetenschappelijkheid! Wie kan het lezen zonder in lachen uit te barsten?

Professor Deschouwer heeft het monopolie op het vliegensvlug berekenen van stemmenpercentages en zetelverdelingen tijdens verkiezingsshows op de VRT. Sneller en betrouwbaarder dan de krachtigste MacPro. Hij meende met dezelfde snelheid al in september de resultaten bekend te mogen maken van zijn postelectoraal onderzoek over de verkiezingen van 25 mei, en dat wees uit dat alle rechtse partijen kiezers aan N-VA waren verloren. Een verrassende vaststelling.

Vier maanden later is professor Swyngedouw klaar met zijn eigen postelectoraal onderzoek. Hij beweert dat N-VA wel kiezers van andere rechtse partijen heeft aangetrokken, maar er op haar beurt ook is verloren. Tussen N-VA en respectievelijk Open VLD en CD&V ging het zelfs om een nul-operatie, de netto winst van N-VA komt uitsluitend van het Vlaams Belang. En de aanpak en methodes van zijn collega Deschouwer noemt hij onwetenschappelijk.

Volgens Swyngedouw wachten we voor definitief uitsluitsel best op de bevindingen van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek van de KU Leuven. Dat onderzoek leidt hij zelf. Kaaiman, expert kansberekening, durft nu al te voorspellen wie van de twee professoren van het ISPO gelijk zal krijgen.

Lees verder