Step-up John

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Het was na zijn dikdoenerij over wat snel fakemails bleken even geleden dat de automutilant Push Back John van zich had laten horen. Maar zodra hij over de vernedering heen was, schoot hij zich weer in de voet zoals een scherpschutter het vanop 10 centimeter niet kan. Nadat hij eerder in De Standaard al had toegegeven dat partijvoorzitter niets voor hem was, een verheugend maar wat laattijdig moment van inzicht, kondigde hij zopas in De Morgen aan dat hij op 15 oktober ontslag neemt.

‘Als we het in de steden slecht doen, dan stap ik op’, prijkte het zaterdag op de voorpagina van de krant, en stond het de dag voordien kort na de noen al op de website. Wat alle andere nieuwssites prompt overnamen, zodat hij nu niet meer terug kan. Nutteloos waren de pogingen vanop de Grasmarkt om te nuanceren dat de voorzitter alleen als het héél erg tegenvalt in álle gróte steden zal overwégen of hij zichzelf in vraag moet stellen. De schade was onherstelbaar. Na al die jaren en al zijn blunders snapt die jongen nog niet hoe de media functioneren.

Verliezen de socialisten in de steden, dan hebben ze ofwel geen voorzitter meer voor de verkiezingen van een halfjaar nadien, ofwel een lamme eend die als leugenaar zal worden gebrandmerkt, nog erger dan als dommerik die zelfs geen valse mail herkent als de afzender het erbij schrijft. Durft in zijn eigen stad niet eens opkomen onder zijn partijnaam, de voorzitter zelf!

In Antwerpen weigert de lijsttrekster openlijk en bij herhaling om lid te worden van de partij, en duikt de plaatselijke voorzitter in de koffer met de first lady van de aartsvijanden. Als hij evenveel belang hecht aan zijn kiesbeloften als aan zijn huwelijksbeloften, is een stem voor hem bij voorbaat weggegooid.

In Gent heeft de lijsttrekker een jaar geleden al ontslag genomen, niemand weet nog waarom. Er moet dus iets geweest zijn wat hij zelf wél wist en waarvan hij niet wou dat wij het ook wisten.

In Leuven moeten ze hopen dat een Pa en P van 80 jaar toch nog van gedachten verandert en er op zijn minst een halve termijn bijdoet, of ze verhuizen naar de oppositie.

In Lommel wordt de nummer twee op de lijst al zeker door de inwoners verdacht van medeplichtigheid aan bankroven, mogelijk ook door het gerecht.

In Hasselt waanden ze zich nog in het tijdperk van Steve Stevaert die zich alles kon permitteren, en mochten ze de sjerp halfweg de rit inleveren wegens het misbruik van stadsfondsen.

In Vilvoorde staat de burgemeester met anderhalve kruk buiten de partij.

In Brugge was de burgervader zo slim te roepen dat hij aftreedt als hij één stem minder haalt dan in 2012, dus ook als hij en zijn partij de grootsten zijn. Zijn rolluiken durft hij niet meer naar beneden te laten.

En bovenop dat alles belooft Push Back dat hij opstapt als we niet voor de sp.a stemmen. Iemand een nog sterkere aansporing nodig?

Lees verder