Steviadaddy

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Knijpt allen de neuzen dicht: eigenlof. Kaaiman, 22 januari 2014:

‘Marc Saverys heeft zijn vriend Filip Balcaen overtuigd mee te investeren in Stevia One, waarmee hij zelf al 70 miljoen dollar heeft gestoken in de bouw van een extractiefabriek en de uitbreiding van een steviaplantage in de jungle van Peru. Kleine voorspelling van Kaaiman: eens de extractiefabriek er staat en de uitgebreide plantage is ingehuldigd, komt een gewapend commando van het Lichtend Pad of een kleine militie van een Mexicaanse drugsfirma voorbij, en ingenomen is de plantage en bezet de extractiefabriek. Na de Wurger van het Waasland en Antoine Denert wordt Marc Saverys de derde uit de streek die slecht gaat eindigen.’

En wat stond vorige week, bijna vier jaar later, in De Tijd? ‘Filip Balcaen verwerft controle over steviabedrijf Marc Saverys.’ Nee toch hé: ‘Reder Marc Saverys moet na een nieuwe injectie van 15 miljoen euro de voogdij over zijn troetelkind Stevia One afstaan aan investeerder Filip Balcaen. Drie jaar na de bekendmaking van de plannen is de realiteit ontnuchterend. De plantage van 200 hectare draait wel, maar de extractiefabriek is nog steeds in aanbouw. Stevia One slorpt bovendien meer geld op dan verwacht. Over hoeveel het de familie al heeft gekost, houdt Sebastiaan Saverys zich op de...’

Wie moet nog verder lezen? Filip Balcaen heeft in een zijzak van zijn jas nog een klutske van 15 miljoen euro gevonden en schijnt echt te geloven dat de steviamarkt zoveel geld waard is als men beweert. Een half miljard dollar per jaar, schatten specialisten. Binnenkort komt er dan een onderzoek, van de universiteit van Uppsala of zoiets, maakt niet uit, over het verband tussen stevia en alvleesklierkanker en dan mag u in ‘een half miljard dollar per jaar’ het woord ‘miljard’ schrappen. Staat niet eens in de voedingsdriehoek, ook niet in de omgekeerde, stevia.

We slaan de bladzijde om, zowel in het leven als in De Tijd een noodzakelijkheid, en daar staat: ‘Balta snoeit fors in Oudenaarde.’ Wegens slechte kwartaalcijfers reduceert de tapijtenfabriek de productie in haar Oudenaards filiaal en de weverkes, Bart en anderen, moeten nu per vliegend tapit naar Sint-Baafs-Vijve of Tielt om nog ter botermarkt te kunnen gaan. En wel sa vieren, willen ze een pond kopen. Reden: brutowinst 18 miljoen lager dan verwacht. Balta staat zoals eenieder weet voor Balcaen Tapit. Helaas vernamen wij op onze sectie ‘Ondernemen’ dat Filip, na Gaston en Paul de derde generatie op de Balcaenroute, al lang weg is uit Balta, want Kaaiman had graag een link gelegd tussen 15 miljoen te veel voor stevia en 18 miljoen te weinig voor vilt. Maar dat houdt dus geen steek, zelfs niet voor deze rubriek.

Enfin, Filip Balcaen, die eerder ook al veel geld in het door Jo Cornu en Johan Vande Lanotte zo succesvol geleide Electrawinds pompte, heeft nu 56 procent van de aandelen van Stevia One. Als we Marc Saverys een tip mogen geven: doe hem de andere 44 procent cadeau, dan zijt gij er van af. Saverys is een gewaardeerd lid van de raad van bestuur van Mediafin, en wij rekenen op hem om daar een dam op te werpen tegen ongewenste indringers. Aan onze koffieautomaat liggen suikerklontjes genoeg.

Lees verder