Suskewiet

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Nee, Verstuyft was er niet bij, op de ‘Onderneming van het Jaar’. Plezante mannen hoor, lezers van De Tijd. Gelukkig is er meer ernst bij de redacteurs, toch bij de meesten. Verstuyft dus niet, het was Vyncke die de oppergaai afschoot, of in zijn geval met twee eetlepels glucosestroop en één lepel water karamelliseerde.

Dat de succesrijke verbrandingsketelproducent uit Harelbeke het zou halen, was te verwachten. Zeker, de concurrentie was niet van de poes, als we deze uitdrukking in volle Amerikaanse verkiezingsstrijd nog mogen gebruiken, maar er zijn altijd primi inter pares. Ook bij de rookies van de ‘Beloftevolle Onderneming’ trouwens. Wist u dat vorig jaar de gebroeders De Wever die titel kregen? Voor een app waarmee je zowel je programma als je verleden kan doen verdwijnen. Nu was de starterstrofee voor MediaGeniX, niet te verwarren met Mediafin, dat als organisator niet mag deelnemen, anders stond de rest niet op de foto.

Op de voorpagina van De Tijd zagen we CEO Peter Vyncke bij het vernemen van het blijde nieuws bijna uit zijn broek springen van vreugde. En zo hoort het, bij een zo prestigieuze onderscheiding. Dat de laureaat uit West-Vlaanderen komt, bleek meteen toen hij, voor hij begon aan een overwinningsspeech van een uurtje of twee, alle vierduizend medewerkers van zijn firma op het podium vroeg. En nadien allemaal mee eten van de toastjes natuurlijk, zo kennen we de West-Vlamingen. Kaaiman met lege maag terug naar huis. Dat het podium onder het gewicht van al die Vynckezetters niet is ingestort, mag een wonder heten, de bouwer ervan is al zeker van een nominatie voor volgend jaar.

Wat doet de NV Vyncke, naast het opeten van het beoogde avondmaal van een eerzame columnist? Wel, de NV bouwt en plaatst verbrandingsketels die, het zou weer moeten lukken, afval omzetten in groene energie. Examen ‘Begrijpend Lezen’: waar hebt u dat nog gehoord de afgelopen dagen? Keppel Seghers, inderdaad. Die mochten voor alle duidelijkheid niet meedoen bij de ‘Onderneming’, omdat Keppel uit China komt en Seghers uit Willebroek, een soort Hongkong onder Chinees gezag, maar met beperkte autonomie. Vyncke specialiseert zich voorts in wind- en zonne-energie, ook dat is dezer dagen niet meer te vermijden, maar doet dat goddank met meer succes dan het Electrawinds van Johan Vande Lanotte en Jo Cornu, met grote voorsprong winnaar in de categorie ‘Faillissement van het Jaar’.

We lezen dat de jury behalve van de steile internationale groei van NV Vyncke vooral onder de indruk was van het maatschappelijk verantwoord kapitalisme. Daar moeten wij als marxist toch even van gaan zitten. Maatschappelijk verantwoord kapitalisme, wat mag dat zijn? Volgens de Karl kon dat enkel door alle productiemiddelen te nationaliseren, maar we veronderstellen dat dit drama niet gebeurd is met de machinerie van Vyncke. Of er zou niet veel meer verbrand zijn in hun ketels. Grasduinend in het verslag van de feestavond vernemen we dat de uitdrukking komt van juryvoorzitter Paul Buysse, en dat verandert de zaak. Bij de graaf zoek je beter niet naar een diepere betekenis van zijn woorden, dat kan zelfs gevaarlijk zijn.

Twee jaar geleden won Katoen Natie, logistiek, sponsor van Kaaiman. Vorig jaar won DEME, bagger, inhoud van Kaaiman. Dit jaar wint Vyncke, verbrandingsketels, natuurlijke bestemming van Kaaiman. Volgend jaar Uitvaarten Dela.

Lees verder