Taksmankaai

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

De Goede week wordt de Slechte Week voor de regering-De Wever. En net als in de Gewijde Geschiedenis dreigt ze te eindigen op Golgotha, dankzij het verraad van een achterbakse Judas over wiens identiteit we niet lang geheimzinnig zullen moeten doen. Palmzondag zal nog wel gehaald worden, maar nadat onze leider op een ezeltje zijn stad is binnengereden, begint zijn zwanenzang. Niet gaan eten op donderdagavond!

Als de regering het plan-Geens en het slagveld dat Jo Cornu bij de NMBS heeft aangericht al zou overleven, dan zullen de extra besparingen tijdens de begrotingscontrole wel de vijf spijkers leveren die nodig zijn voor een doelmatige kruisdood.

Twee mogelijkheden om nog geld te vinden: hogere belastingen of het mes in de sociale zekerheid. Het eerste kan N-VA zich niet veroorloven, het tweede is uitgesloten voor CD&V. En ‘strijd tegen fiscale fraude’ kan voor het eerst in onze politieke geschiedenis niet meer worden ingeschreven voor een bedrag naar willekeur, want Koen Geens heeft het begrip ‘fiscale fraude’ geschrapt. Het bestond trouwens toch niet meer, althans indien de vorige staatssecretaris ertegen inderdaad zo succesrijk was als hij zelf alom opschept.

Het monitoringcomité, bestaande uit ambtenaren die het zouden moeten weten, heeft berekend dat de regering 1,2 miljard euro extra zal moeten inkrimpen. Dat is fout. De Europese normen voor deelname aan de euro zijn duidelijk en van een voor de politiek verrassende eenvoud: het begrotingstekort mag maximaal 3 procent bedragen van wat men zelf zegt dat het bruto binnenlands product is, de overheidsschuld maximaal 60 procent. Als nu een land toevallig één keer 3,1 procent in het rood gaat, of de overheidsschuld tijdelijk tot 62 procent oploopt, kan een oogje worden dichtgeknepen. Al zou het met Kaaiman aan het hoofd van de Eurogroep niet waar zijn: ‘Wat!? Een tekort van 3,001 procent ? Eruit.’ De miserie met Griekenland was dan onmogelijk geweest. Anderen zijn minder consequent, maar een land dat meer dan de helft boven het toegelaten maximum zit, mag toch zelfs bij de mildste de boel niet langer verzieken?

Welnu, het Belgische bbp bedraagt dit jaar 410 miljard euro. Waarom? Omdat het Planbureau het zegt. Dat ze daar niet kunnen rekenen, hebben wij al aangetoond, dus het kan evengoed 430 miljard zijn, of 383, maar de regering is verplicht uit te gaan van 410. 60 procent daarvan is 246 miljard euro. De overheidsschuld, van seconde tot seconde af te lezen op onze schitterende website, bedroeg bij het ter perse gaan 430 miljard euro. Met andere woorden: bij een minimum aan ernst bij onze Europese overheid moet de regering De Wever 184 miljard euro besparen. Bonne chance. Viel Glück. Good luck. Buena en buona fortuna. Lycka till. Καλή τύχη!

Lang verhaal kort maken? De regering-De Wever valt op Witte Donderdag, voor de gelegenheid Zwarte Donderdag. Of Rode. Aangezien niemand nieuwe verkiezingen wil, wordt de N-VA vervangen door de sp.a, de PS en het cdH, de klassieke tripartite. En alle krachten van verandering belanden waar ze in België thuishoren: in de koelkast, diepvriesvak. Omdat Baby Back nog zeker tot juni voorzitter van de sp.a is en dus de rode ministerpostjes mag verdelen, zal de Spookthalys uit Oostende nog één keer uitrijden: naar Canossa-Lo.

Lees verder