Tandentrekster

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Ze keken bij RSC Anderlecht raar op, toen de inmiddels tot BV geplombeerde tandartse Darya Safai hun bureaus binnen stapte.

Voor wie het niet gevolgd heeft, zalig zijn zij, de feiten. Er ontstond onlangs enige ophef omdat de nieuwe Egyptische Anderlechtvoetballer Mahmoud Hassan, om een verkeerde reden Trezeguet genoemd, via de sociale riolen een foto van het Anderlechtpubliek de wereld in had gestuurd waarop alle vrouwen waren weggegomd. Hij had ook het opschrift van een T-shirt veranderd in ‘Welcome Trezeguet’, maar dat kon als humor worden vergoelijkt. Het weggommen van die vrouwen niet, dat hoort onder religieus seksisme en geeft te denken over de mentaliteit in een land als Egypte. Laatst ging onze vicepremier en minister van Werkbaar Werk er een kanaal openen, schouder aan schouder met de plaatselijke dictator.

Speler en club haastten zich te melden dat de foto niet door Hassan zelf was bewerkt, maar boden niettemin hun excuses aan. Niets makkelijker dan excuses aanbieden. Kaaiman heeft het in een andere publicatie ooit elke week gedaan. Iemand had het als eerste geëist, en wij gingen daar graag op in. Waarom niet eigenlijk, het kost precies evenveel moeite om te schrijven: ‘Onze excuses aan X of Y’, als het kost om te schrijven: ‘De zon komt op in het oosten.’ En dus boden wij daarna iedere week onze excuses aan aan wie wij het nummer voordien hadden beledigd. Na een tijdje aan wie wij in het nummer zelf beledigden. En tot slot aan wie wij de week nadien zouden beledigen. Waarna een meer bekende dan beslagen advocaat zelfs met een proces dreigde voor iets wat wij nog niet hadden geschreven, ook niet gingen schrijven, en waarvan hij niet wist wat het was! De excuses van Anderlechtzijde maakten dan ook geen indruk op een Wemmelse dentiste, die tussen het boren door met een klacht dreigde, en graag poseerde voor de fotografen die haar fraaie verschijning uit de meest diverse hoeken belichtten.

David Steegen is de directeur communicatie van RSC Anderlecht. Hij is, naast neef van Rocco Granata, een van de weinige directeurs communicatie die hun vak beheersen. Hij zag, net als Johan Cruijff, naast het nadeel ook het voordeel van het protest van mevrouw Safai, wellicht zag hij nog andere zaken, en nodigde haar op de club uit om te bespreken welke initiatieven zij en de club konden nemen in hun gemeenschappelijke strijd voor meer gelijkheid in de maatschappij. Naast het afdrogen van Club Brugge, het behalen van de landstitel, en Europees overwinteren, de belangrijkste doelstelling van RSC Anderlecht.

De bijeenkomst had maandag plaats en ze keken bij paars-wit verwonderd op toen Darya Safai haar plan ontvouwde: ‘Gedaan met 4-4-2, daarvoor hebben we de spelers niet. Centraal achterin Kara en Deschacht. Op de backs rechts Najar en links Obradovic. Die kan wel niet sjotten maar we hebben niets beters. Voor de verdediging twee brekers: Dendoncker en Tielemans. Defour zetten we op de bank. Op den tien Praet. Links Ezekiel, rechts Gillet en in de punt Suarez. Moeilijk is dat toch niet hé. En als we moeten beuken brengen we Okaka in.’

David Steegen meldde na afloop in een communiqué dat het onderhoud met mevrouw Safai constructief was verlopen en zou worden geïntensifieerd. En dat Anderlecht met onmiddellijke ingang afzag van de diensten van Besnik Hasi.

Lees verder