Vande-aha-put

De vlijmscherpe column van Koen Meulenaere

Onze minister van Defensie zien schieten, vorige week aan boord van de Leopold I? Een fregat waarvan het bestaan ons eerlijk gezegd onbekend was, en wij zijn nochtans goed thuis in de wereld van de marine. Die interesse is indertijd gewekt door Abraham Tuizentfloot, die door zijn deelname aan de Slag bij de Dardanellen voor een van de laatste grote heldendaden van onze vaderlandse krijgsmacht heeft gezorgd. De allerlaatste was de verdediging van het volgens onze hogere officieren oninneembare fort van Eben-Emael, dat door de Wehrmacht in vijf en een halve minuut werd ingenomen. Waarna België in de hele wereld bekend werd als ‘the Nazi’s highway to France’.

Bij die successen kunnen we helaas niet de demonstratie van vorige week rekenen, waarbij Steven Vandeput onder het verschrikte oog van Charles Michel in volle zee een raket afschoot! Niets geraakt. Geen pladijs, geen krab, geen garnaal, niets. Net als de verwoed door hun pelagoscoop turende admiraal en fregatkapitein zagen ook wij, televisiekijkers, die fusee vierenzeventig meter verder gewoon in de zee ploffen. Waarom hij überhaupt werd afgeschoten is ons een raadsel. ‘Om te oefenen’, vertelde Jan Balliauw, wiens ascetische en enigszins gestrenge lichaamshouding zelden suggereert dat hij er maar een slag naar slaat. Rare manier van oefenen. Je zou toch denken dat er op de Middellandse Zee dezer dagen genoeg bootjes rond dobberen om eens echt op te mikken. Geen efficiëntere remedie tegen het aanzuigeffect dan een Seasparrow-raket.

Hoeveel kost zo een tuig? Iemand een idee? Balliauw: ‘250.000 euro.’ Eens gecheckt in het klantenbestand van Sven Mary, en daar viel een eerlijke Albanees bijna van zijn stoel: ‘250.000 euro? Voor een Seasparrow? Maar meneer toch. Die leveren wij u voor de helft. Wat is uw adres?’ Hoe dan ook, ter wille van de televisie blaast onze minister van Defensie dus een kwart miljoen euro in het water. En dan maar klagen dat hij te weinig budget krijgt. En dat we, net als alle andere normen, ook de minimale norm voor het profiteren van de NAVO niet halen. En Johan Van Overtveldt maar proberen de begroting op de sporen te houden. Ook zijn diensten beweren overigens, naar gedwongen gewoonte, dat die raket maar de helft kost van wat ze kost.

Leopold I gaat nu Charles de Gaulle beschermen. Een historisch anachronisme, dat nog maar eens onderstreept dat het chronologisch onderwijzen van de geschiedenis in geen geval mag worden afgeschaft, temeer omdat verlichte geesten daar al veertig jaar op aandringen. Als die verroeste wastobbe het majestueuze Franse vliegdekschip moet verdedigen in de oorlog tegen IS, dreigt een nieuwe General Belgrano. U herinnert zich dit laatste glorieuze moment van de Royal Navy, toen in de Falklandoorlog Her Majesty’s Submarine Conqueror met één welgemikte torpedo de prestigekruiser van de Argentijnse marine naar de bodem van de oceaan kelderde. Een paar jaren later dribbelde Diego Maradona op de wereldbeker in Mexico zes Engelse verdedigers plus de keeper, nadat hij kort voordien al een eerste keer had gescoord met de hand van God. 2-1 voor Argentinië, Engeland eruit. Daarmee hadden de Argentijnen hun dure boot wel niet terug, maar toch smaakte de wraak zoet.

Als Leopold I de verdediging moet waarnemen van Charles de Gaulle, dan beginnen ze in Colombey-les-deux-Églises best al aan de bouw van een tweede lelijk monument.

Lees verder